Esha tv
Gündem

Çetelerin ‘Truva Atı'na dönüştü! Moto-tetikçilere Kolombiya modeli

Kaçış ve gizlenme kolaylığı sağlayan motosikletler, çetelerin ‘Truva Atı'na dönüştü. Emekli Emniyet Müdürü Erdin, Kolombiya'daki gibi saat 19.00 ila 04.00 arasında bir motosiklette iki kişinin seyahat etmesinin yasaklanmasını önerdi.

Çetelerin ‘Truva Atı'na dönüştü! Moto-tetikçilere Kolombiya modeli
01-10-2024 12:43

Türkiye'de son yıllarda motosikletli saldırıların sayısında artış oldu; çeteler her saldırıda aynı yöntemi kullanmaya başladı. Fenerbahçeli eski futbolcu ve yorumcu Serhat Akın'a yönelik silahlı saldırı sonrası moto-tetikçiler yeniden gündeme geldi.

Güvenlik uzmanlarına göre kask yüzünden eşkâlin belirlenememesi, plakaların kolay kapatılması, görgü tanıklarının marka ve model tarifinde zorlanması nedeniyle motosikletler suç örgütleri için 'Truva atı'na dönüştü.

KURYEYLE AYIRT ETMEK ZOR

Emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, motosikletli çetelere karşı Kolombiya'da alınan ilginç yöntemlerin Türkiye'de de uygulanabileceğini söyledi.

İstanbul gibi trafik yoğunluğunun fazla olduğu kentlerde motosiklet kullanımının artması suçlu ile normal vatandaşın ayrımını zorlaştırdığını belirten Erdin, "Bir de kurye yoğunluğu eklenince cadde ve sokaklarda motosiklet sirkülasyonu fazlalaştı" dedi. Feramuz Erdin, tedbir önerilerini şöyle sıraladı:

"Kolombiya'da motosikletli suç oranlarının çok fazla olduğu başkent Bogota'da 19.00 ila 04.00 arasında bir motosiklette iki kişinin seyahat etmesi yasaklandı. Çünkü motosikletli saldırılar genelde iki kişi ile gerçekleşiyor. Birisi motosikleti kullarken arkadaki tetikçi saldırıyı gerçekleştiriyor. Bu yöntemle saldırı oranlarında gözle görülür bir düşüş oldu."

6 YILDIR UYGULANIYOR

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da 2018'de hırsızlık ve silahlı saldırıları önüne geçmek için motosiklet arkasında erkek yolcu taşımak yasaklandı.

Ülkede tepkilere neden uygulama binlerce motosikletli tarafından protesto edildi. Ancak hükümet geri adım atmak yerine arkada yolculuğu kadınlara da yasaklayarak kuralın kapsamını genişletti.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ