Türkiye’nin zengin mutfak kültürünün öne çıkan lezzetlerinden biri olan ciğer sarma, özellikle Edirne'de ve Rumeli mutfağında kendine özel bir yer edinmiştir. Osmanlı mutfağının prestijli yemeklerinden biri olarak bilinen bu geleneksel yemek, kuzu ciğerinin pirinç, soğan ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp fırında pişirilmesiyle hazırlanır. Tarih boyunca baharın müjdecisi ve bir statü sembolü olarak kabul edilen ciğer sarma, zamanla etli yemekler arasında yerini almıştır.
CİĞER SARMA TARİFİ
Ciğer Sarma İçin Gerekli Malzemeler;
1 takım kuzu ciğeri1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı)1 su bardağı pirinç1 demet taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane1 demet taze soğan veya 1 büyük baş kuru soğan2 yemek kaşığı dolmalık fıstık2 yemek kaşığı kuş üzümü2 yumurta1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağıYeteri kadar karabiber ve tuzCiğer Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Adım 1
Kuzu gömleğini (ciğer zarı) yumuşaması için bol ılık su içinde 15-20 dakika bekletin. Bu işlem zarı daha esnek hale getirir. Ardından kuzu ciğerini yıkayıp büyük parçalara ayırın. Ardından ciğeri 10 dakika kadar kaynatıp haşlayın. Haşlanmış ciğerleri ince uçlu bir bıçakla küçük parçalara doğrayın ve damarlarını temizleyin.
Adım 2
Tereyağında dolmalık fıstıkları hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yıkanmış pirinci ekleyip 3-4 dakika kavurmaya devam edin. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ilave edip, suyun çekilmesini bekleyin. Ocaktan aldıktan sonra ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.
Adım 3
Yumuşamış ciğer zarını düz bir tepsiye serin. Dinlenmiş pilava bir yumurta ekleyip karıştırın ve bu karışımı gömleğin içine doldurun. Gömleğin kenarlarını yuvarlak şekilde kapatın ve açılmaması için tahta iğne (kürdan) kullanarak birleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve gömleğin ıslatma suyundan bir kısmını sıcak hale getirip kenarlara dökün.
Adım 4
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. ciğer sarmanın üzeri altın rengini alana kadar fırında tutun. Fırından çıkan ciğer sarma’yı sıcak olarak servis yapın. Yanında taze yeşillikler veya yoğurt ile sunmak, yemeğin lezzetini artırabilir.
Bu lezzetli yemek, hem göze hem de mideye hitap eder. MasterChef Türkiye yarışmasında da sıklıkla yer verilen bu geleneksel tarifi evde deneyerek, Edirne'nin mutfak kültürünü keşfedebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
İlginizi çekebilir;
Arnavut ciğeri tarifi, nasıl yapılır?
Düdüklü tencerede et sote tarifi, nasıl yapılır?
Sumaklı soğan salatası tarifi, nasıl yapılır?
eshahaber.com.trEditor : Eshahaber