Gündem

Çikolata deyip geçmeyin! Süslü ambalajlar yanıltıcı olabilir

Çikolata günü geçiştirmek için güçlü bir alternatif oluşturuyor. Uzmanlar, çikolata alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında güvenilir ürünler unsurunun geldiğini söyleyerek, doğru saklama koşulları oluşturmanın da önemini vurguluyor.

Çikolata deyip geçmeyin! Süslü ambalajlar yanıltıcı olabilir
21-12-2024 10:27
Çikolata neredeyse her yaş grubunun severek tükettiği bir alternatif. Ancak, çikolata hemen tüketilmeyecekse, özellikle de hediye ya da ikramlık olarak sunulacaksa satın alırken özenli bir seçim yapılması ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Çikolatayı alırken ve muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken unsurları sıralayan uzmanlar, ambalajın ve süslemelerin yanıltıcı olabildiğini, her şeyden önce çikolatanın üretim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sektörde 20 yılı aşkın tecrübesi bulunan, geleneksel yöntemlerle yaptığı çikolata ve şekerlemelerle öne çıkan Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, çikolatanın kalitesine, raf ömrüne ve saklama koşullarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Saf çikolatanın raf ömrünün uzun olduğunu, ancak içinde kullanılan dolgu malzemelerinin bu süreyi kısaltabileceğini söyleyen Tekin, "İyi, taze bir çikolatanın rengi parlak ve dokusu kusursuzdur. Renginde ve dokusunda bozulmalar varsa muhtemelen o çikolata doğru saklama koşullarında muhafaza edilmemiş ya da çok bekletilmiştir. Kullanılan dolgu malzemeleri içeriğine göre bazen kullanım süresini kısaltabiliyor. Bu yüzden biz özellikle besleyici olmasını da gözeterek tahin, kuruyemiş, kuru meyve gibi doğal dolgu malzemeleri kullanıyoruz ki bunlar da çikolatanın kalitesini ve besleyiciliğini arttırırken raf ömrünü de uzatır" diye konuştu.

“Krema ve benzeri dolgu malzemeleri yerine tahin, kuruyemiş, kuru meyve ile hem besleyici, hem de uzun ömürlü olur.”

Çikolatada kremanın bulunduğu dolgu malzemeleri kullanıldığında raf ömrünün 15 günlere kadar düştüğünü belirten Tekin, "Saf çikolatayı kullanıyorsanız bozulması çok nadir görülen bir durumdur, sade çikolata kullanıldığında 1 seneden fazla muhafaza edilebilir. Ama dolgulu çikolatalarda durum böyle olmuyor. Özellikle içerisinde kremanın bulunduğu bir dolgu maddesi kullanıldıysa o çikolatanın raf ömrü 15 günlere kadar düşmüş oluyor. O yüzden biz kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. Çünkü biz tesisimizde doğru saklama koşullarında saklayabiliyoruz, çikolata kutusunun içerisine tavsiye edilen tüketim tarihini de yazıyoruz. Ancak tüketici bazen satın aldığı çikolatanın son kullanma tarihini gözden kaçırabiliyor. Tüketicilerin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. O yüzden biz biraz daha kuruyemişli, kuru meyveli ürünleri tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

“Saklama koşulları önemli…”

Çikolatayı doğru saklama koşullarında muhafaza etmenin önemine dikkat çeken Tekin, şu uyarıları yaptı:

Çikolatayı nem almayacak bir ortamda, oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Çikolatada ideal sıcaklık 18-20 derece arasındadır. Eğer çikolatanın içerisinde kremalı dolgu varsa çok daha soğuk bir ortamda saklamak gerekir. Tüm bunların yanı sıra çikolata kokuya çok hassastır, koku olan bir ortamda olmaması gerekiyor. Örneğin çok yoğun bir kahve kokusunun olduğu yerde saklanırsa direkt o kahve kokusunu çeker. Ahşap kutuda çikolata da çok tercih edilmemeli, çünkü ahşabın kokusunu da hemen alır. Aynı şekilde havalandırılmamış ambalajlarda da aynı sıkıntı yaşanabilir. Koku, nem ve ışık, çikolatayı saklarken en büyük etkenler olarak karşımıza çıkıyor.

Çikolata alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Tekin, "Çikolatayı muhakkak güvenilir yerlerden almak gerekiyor. Tüketicilerin hammadde kalitesinin nasıl olduğuna, içerisinde kullanılan malzemenin doğal olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Çikolatanın kalitesi çok önemli… Çünkü maliyetleri düşürmek için kakao tozu yerine farklı tozlar ya da kakao yağı yerine farklı yağlar kullanılabiliyor" dedi. 

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ