Çin, mevcut ağlardan birkaç kat daha hızlı çalışmayı vaat eden ve dünyanın en gelişmiş internet ağı olarak adlandırdığı ağı kullanıma sunmaya başladı.
Çinli teknoloji üreticisi Huawei'ye göre, saniyede yaklaşık 1,2 terabit (ya da 1.200 gigabit) hızla hareket edebilen ağ, bir saniyede 150 filmden veri aktarabilecek kadar hızlı.
Bunlar yakın zamanda tüketicilerin evlerine girmeyecek teorik hızları temsil ediyor. Ancak daha sağlam, daha hızlı bir internet hizmetinin işletmeler, daha hızlı bilgi aktarımı, hisse senedi alım satım avantajları ve diğer ulusal güvenlik etkileri için geniş etkileri vardır.
BÜYÜK BİR ALTYAPI EKOSİSTEMİ OLUŞTURULACAK
Bu hafta düzenlenen bir basın toplantısında Huawei ve China Mobile, Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi ve Çin hükümeti tarafından finanse edilen bir eğitim ve araştırma ağı olan Cernet ile ortaklaşa ülkenin yeni nesil omurga ağını resmen başlattı. Bir omurga ağı, internet trafiğini farklı coğrafi konumlara taşıyan ve 5G ve elektrikli araçlar gibi teknolojilerden gelen aç veri aktarımlarını destekleyebilen ağ altyapısıdır.
Tercüme edilen bir basın açıklamasına göre, yeni ağ Pekin ile güney arasındaki 1.800 millik optik fiber kablolar üzerinde çalışıyor. Ülke genelinde genişleme planlarına ilişkin ayrıntılar paylaşılmadı.
Bu yaz çalışmaya ve testlere başladı, ancak uzmanların tahminlerinden yaklaşık iki yıl önce faaliyete geçti.
ÇİN'İN BİR SİBER GÜÇ HALİNE GETİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Haber, iki süper güç arasında aylardır süren gerginliğin ardından ABD başkanı Biden'ın Çarşamba günü San Francisco'da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geleceği sırada geldi. Basın açıklamasında Xi'nin daha önce omurga ağının geliştirilmesinin ülkeyi "bir siber güç" haline getireceğini ve "temel İnternet teknolojilerinin tanıtımını hızlandıracağını" söylediği belirtildi.
Ancak bu durum evlerdeki internet hızları için değil, daha ziyade internet altyapısı için geçerli olduğundan, yapay zeka, yarı iletkenler ya da kablosuz ağ teknolojisi ile rekabet etmesinin aksine, ABD için doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Bununla birlikte, çok fazla bant genişliği gerektiren Çin merkezli işletmeler için bir temel oluşturabilir.
DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ AĞI OLARAK NİTELENDİRİLDİ
Omurga internet projesini denetleyen Tsinghua Üniversitesi bilgisayar bilimi ve teknolojisi bölümünde profesör olan Wu Jianping, basın açıklamasında yazılım ve donanım da dahil olmak üzere sistemin Çin'de yapıldığını, üretildiğini ve bağımsız olarak kontrol edildiğini söyledi. Ayrıca bunu dünyanın en gelişmiş ağı olarak nitelendirdi.
Bu, büyük bir teknoloji lansmanının ABD ziyaretiyle aynı zamana denk geldiği ilk sefer değil. Huawei, Çin yapımı çığır açan bir 5G çipine sahip olan ve merakla beklenen Mate 60 Pro akıllı telefonunu, bazı ABD'li diplomatların yaz sonunda ülkeyi ziyaret ettiği sırada piyasaya sürmüştü. ABD hükümeti daha sonra, ABD'nin Çin'in yabancı çip teknolojisine erişimini kısıtlamaya yönelik kapsamlı çabalarının ardından şirketin böyle bir çip üretecek teknolojiye nasıl sahip olduğunu araştırdığını söyledi.
Editor : Eshahaber