Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Dünya

Çin'den dünyaya bir salgın daha: Mikoplazma zatürresi

Çin'de çocuklar arasında yayılan teşhis edilemeyen gizemli zatürre vakaları endişe yaratıyor. Ülkede 'mikoplazma zatürresi' şüphesi panik havası yarattı.

Çin'den dünyaya bir salgın daha: Mikoplazma zatürresi
23-11-2023 17:57

Çin'de, çocuklar arasında yayılan ve henüz tanı konulamayan gizemli zatürre vakaları rapor edildi. Hastalıkların bazılarının bakteri kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed, 21 Kasım'da yayınladığı bilgi notunda, Çin'in başkenti Pekin ve kuzeyindeki Liaoning eyaletindeki çocuk hastanelerinin, teşhis edilemeyen zatürre benzeri vakalar nedeniyle aşırı yoğunluk yaşadığını bildirdi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?

FTV televizyonunun haberine göre, Pekin Çocuk Hastanesi'ne başvuran birçok hasta, zatürre için tipik olan öksürük belirtisini göstermiyor. Bunun yerine hastalar yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma gibi semptomlar sergiliyor.

Dr. Stephan Gibson, ProMed ağında yaptığı açıklamada, mikoplazma zatürresinin, bir bakteri kaynaklı solunum yolu enfeksiyonu olarak, ülke genelinde en az iki aydır yayıldığına dikkat çekti.

Gibson, öksürüğün bu hastalığın temel belirtisi olmasına rağmen, çocuklarda üst solunum yolu semptomları, mide bulantısı ve kusma gibi farklı belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtti.

DEVLET SIRRI GİBİ SAKLANIYOR

Çin kaynaklı haberlerde, Pekin ve Liaoning eyaletlerindeki bazı okullarda hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin bu hastalığa yakalandığı, bazı derslerin iptal edildiği belirtiliyor. Bazı veliler, otoriteleri salgını gizlemekle suçluyor. Pekin'de bir velinin ifadesine göre, hastalığın okullara bildirilmesi yasaklanmış ve bu durum "devlet sırrı" olarak kabul ediliyor.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, bugün yaptığı açıklamada, Çin'den bu gizemli zatürre vakalarıyla ilgili resmi bilgi talep ettiğini duyurdu.

Mikoplazma zatürresi, dünyada 2015'ten itibaren yayılmaya başlayan atipik bir bakteriyel enfeksiyon. 2019'dan sonraki Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerle bir miktar gerileyen bu hastalık, şimdi antibiyotik direncinin artmasıyla yeniden yayılma riski taşıyor. Antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen bu hastalığın, dirençli bakteri türlerinin ortaya çıkmasıyla yeniden yayılması mümkün.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ