HABER7
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işsizlerin geçici süreliğine istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Program (TYP) 6 Şubat depremlerinde mağduriyet yaşayan vatandaşlara da ciddi faydalar sağladı. 57 bin depremzede TYP’den yararlandırılırken, devlet bütçesinden 7 milyar lira ödenek aktarıldı.
Vatandaşların işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunan ve geçici gelir desteği sağlayan TYP kapsamında 11 ilde işe alınan afetzedeler, iş akitlerinin uzatılmasını bekliyor.
Deprem sonrasında %50 oranında iş kaybı yaşanan 11 şehirdeki istihdam oranının yeniden yükselmesini sağlayan TYP’nin süresinin uzatılmasıyla depremzedelerin mağduriyetinin önlenebileceği belirtiliyor.
_________Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili 19 Şubat 2024’te Elazığ'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Afet illerinde uyguladığımız politikayla deprem sonrası yarı yarıya düşen istihdam oranını tekrar eski seviyesine yükselttik. OHAL ilan edilen illerimizde TYP’de 9 olan çalışma sınırını 24 aya yükselttik ve programdan tekrar faydalanamama kuralını kaldırdık. 3 ay olan kısa çalışma ödeneği süresini 6 aya uzattık. Yalnızca depremlerden bu yana değil, AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden itibaren bakanlık olarak tüm birimlerimizle afet illerinde çalışma hayatına ve kalkınmasına katkı sunduk. Örneğin İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından bu yana özel sektörde ve kamuda Elazığ’da 85 bine yakın vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bunun yanı sıra aktif işgücü programlarımızla hem işgücü piyasamızın ihtiyaçlarını tespit ediyor hem de vatandaşlarımızın nitelik kazanmaları, daha kolay iş bulabilmeleri için kurs ve programlar düzenliyoruz. İhtiyaç duyan vatandaşlarımıza iş ve meslek danışmanlığı hizmeti veriyoruz. TYP çerçevesinde vatandaşlarımızın işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunuyor ve geçici gelir desteği sağlıyoruz” ifadeleri olumlu yankı buldu.
Editor : Eshahaber