Esha tv
Gündem

Dışişleri duyurdu: Mutabık kaldık!

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Özbekistan arasındaki somut iş birliğinin kurumsallaşması ve sistematik olarak sürdürülmesini sağlayacak yol haritası üzerinde mutabık kalındığını duyurdu.

Dışişleri duyurdu: Mutabık kaldık!
12-09-2024 17:18

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, beraberinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile Taşkent’e yaptığı ziyaret kapsamında, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te karşıtlarıyla üçlü formatta bir araya geldiğini ve görüşmeler sonucunda, iki ülke arasındaki somut iş birliğinin kurumsallaşması ve sistematik olarak sürdürülmesini sağlayacak yol haritası üzerinde mutabık kalındığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Bakanımız, İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımız Sayın İbrahim Kalın, 12 Eylül 2024 günü Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te karşıtlarıyla üçlü formatta bir araya gelmişlerdir. İlk kez bu formatta yapılan görüşmelerde, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev'in ortaya koyduğu irade çerçevesinde, ikili ve çok taraflı iş birliği konuları ele alınmıştır. Bölgesel meselelerin yanı sıra, terör ve aşırıcılık, düzensiz göç ve kaçakçılık gibi sorunlarla ortak mücadele yolları istişare edilmiştir" denildi.

Görüşmeler sonucunda, iki ülke arasındaki somut iş birliğinin kurumsallaşması ve sistematik olarak sürdürülmesini sağlayacak yol haritası üzerinde mutabık kalındığı ve söz konusu metnin katılımcılar tarafından imzalandığı belirtilerek, "Yol haritası, siyasi iş birliği ve parlamenter diplomasi; ticaret, ekonomi ve yatırım; savunma, güvenlik ve içişleri başlıkları ile kültürel ve insani alanlarda atılacak somut adımları içermektedir. Kardeş ülke Özbekistan'la olan kapsamlı stratejik ortaklığımızı daha da derinleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Stratejik ortağımız, kardeş Özbekistan’ın, Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev’in vizyonu ve liderliğiyle hızla kalkındığını Taşkent’e yaptığımız ziyarette bir kez daha müşahede ettik.

Sayın İçişleri Bakanımız ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımız ile beraber gerçekleştirdiğimiz… pic.twitter.com/fB284xSNlc

— Hakan Fidan (@HakanFidan) September 12, 2024

"ÖNEMLİ BİR ZİYARETTİ"

Bakan Fidan, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, “Bu gerçekten çok önemli bir ziyaretti. Sayın Mirziyoyev’in Haziran ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanımız ile almış olduğu kararların takibi için yapılan bir ziyaretti” dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, ziyarete ve yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bu gerçekten çok önemli bir ziyaretti. Sayın Mirziyoyev’in Haziran ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanımız ile almış olduğu kararların takibi için yapılan bir ziyaretti. Bu formatta Türkiye-Özbekistan makamları ilk defa bir araya geliyor. Ben Dışişleri Bakanı olarak yanımda İçişleri Bakanı ve MİT Başkanı arkadaşlarımızla beraber buraya geldik. Muhataplarımızla çok ciddi görüşmeler yaptık, ortak görüşmeler. Görüşmelerin sonunda ortak yol haritası imzaladık. İstihbarat, güvenlik, askeri iş birliği alanı, kültür iş birliği alanı, ekonomik iş birliği alanı, eğitim dahil olmak üzere, özellikle somut alanlarda ne zaman, hangi işleri yapacağız, bunların bir yol haritasını çıkarttık. Çok verimli oldu. Az önce de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildik, orada da stratejik ilişkilerimizin tekrar üstünden geçtik. Türkiye-Özbekistan stratejik ilişkileri ve stratejik bütünleşmesi nasıl gidiyor her alanda onu gözden geçirdik. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Mirziyoyev’in siyasi iradesi olduğu sürece, Türkiye ve Özbekistan tarihsel yolculuğuna devam edecek.”

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ