Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Dünya

DSÖ resmen uyardı! Avrupa için terörden daha büyük tehlike... Korkunç rakamlar

Dünyada halk sağlığına yönelik en büyük tehdit unsuru olarak öne çıkan alkolün ölümcül etkisi Dünya Sağlık Örgütü’nü “acil” koduyla harekete geçirdi. AB ülkeleri için alarm zilleri çalındı. DSÖ'nün Türkiye'yi örnek göstermesi dikkat çekti.

DSÖ resmen uyardı! Avrupa için terörden daha büyük tehlike... Korkunç rakamlar
26-07-2024 13:08

İslam’ın Müslümanlara haram kıldığı alkolün insanlığı çürüttüğü bir kez daha belgelendi.

İÇKİDEN HER YIL 800 BİN ÖLÜM!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'daki alkol tüketimine ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre, Avrupa'da yılda yaklaşık 800 bin kişinin ölümüne yol açan alkol tüketimi, en büyük ölüm nedenlerinden biri olarak gösterildi.

Avrupa'da her gün 2 bin 200 kişinin alkole bağlı nedenlerden öldüğü vurgulandı. Buna göre Avrupa’da her 100 ölümden 9’u alkol sebebiyle yaşanıyor.

Alkol tüketiminin aile içi şiddet, kazalar ve ruh sağlığı gibi sorunlar ciddi tesirlerinin bulunduğu kaydedildi. Buna rağmen çok sayıda kişinin alkol tüketiminin zararlarını bilmediği vurgulandı.

İÇKİ TÜKETİMİNDE EN BAŞTALAR

Sağlık risklerine rağmen Avrupalıların yılda ortalama 9,2 litrelik alkol tüketimiyle dünyada başı çektiği istatistiklere yansıyor.

10’DA 1’İ ALKOLİK

DSÖ'nün son verilerine göre erkekler kadınlardan yaklaşık 4 kat daha fazla içki içiyor. Avrupa'da her 3 yetişkinden 2'si içki içerken, her 10 yetişkinden biri alkolik sayılıyor.

Doktorlara göre alkol tüketimi kalp-damar hastalığına, kansere ve karaciğer sirozuna yol açıyor. Ancak Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 10 yılı aşkın süredir alkol tüketiminde herhangi bir azalma görülmüyor.

AVRUPALI LİDERLERİN UMURSAMADIĞI TEHLİKE

Çoğu Avrupa ülkesi, DSÖ'nün alkol vergilerinin artırılması, reklamlarının kısıtlanması ve erişilebilirliğin azaltılması gibi tavsiyelerine uymuyor.

DSÖ, 2025'e kadar Avrupa'daki alkol tüketimini sınırlamak için harekete geçme çağrısı yapıyor.

TÜRKİYE ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Raporda, DSÖ'nün alkol tüketimini azaltma hedeflerine Rusya, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerin alkolden aldığı vergileri arttırıp, erişilebilirliği azaltması sayesinde ulaştığı tespiti yer alıyor.

Türkiye'de akşam saat 22'den sonra alkol satışı da kanunla yasaklanmış durumda. Ayrıca alkolün ölümcül etkileri şişe ambalajlarında vurgulanıyor.

Türkiye’de içki tüketiminin kısıtlanmasına dair atılan adımlara kaşrı bazı kesimler "özgürlüğin elinden alınması" şekline itirazlara başvuruyor. Malum odaklar alkolü “çağdaşlık simgesi”, "Batılılaşma objesi" olarak simgelemeye çalışıyor. CHP’nin başını çektiği birçok belediye, sosyal tesislerde dahi alkol satışı gerçekleştirmek için girişimlerde bulunuyor.

Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ