Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Yaşam

Edirne mutfağından tarihi Osmanlı lezzeti: Mutancana tarifi! Kuzu etinin en şık hali

Osmanlı mutfağının tarihi lezzeti ve Edirne yöresine ait mutancana tarifini ve yapılışını adım adım keşfedin.

Edirne mutfağından tarihi Osmanlı lezzeti: Mutancana tarifi! Kuzu etinin en şık hali
21-01-2025 15:48

Osmanlı başkenti Edirne'nin geleneksel lezzetlerinden biri ve Osmanlı saray mutfağında da yer etmiş olan mutancana, kuzu eti ve kuru kayısının enfes uyumuyla yapılır. Çeşitli malzemelerle tatlandırılmış kuzu etiyle hazırlanan bu tabak, Osmanlı dönemi yemek tariflerini derleyen Kitabü't-Tabih kitabında da yer etmiştir.

Saray mutfağının en dikkat çeken yemeklerinden biri olan mutancana tarifini ve yapılışını adım adım hazırladık. İşte, Edirne'nin tarihi lezzeti mutancana yemeği!

MUTANCANA TARİFİ

Mutancana İçin Malzemeler:

Yarım kilo kuzu kuşbaşı8-10 adet arpacık soğan2-3 diş sarımsak1 avuç çiğ badem (kabuksuz)5-6 tane kuru kayısı5-6 tane kuru incir1 avuç kuru üzüm1 yemek kaşığı bal1 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı ayçiçek yağıSıcak suBaharatlar: Tuz, Karabiber, Sumak

Mutancana yemeği

MUTANCANA YAPILIŞI

Adım 1:

Tereyağı ve ayçiçek yağını bir tencere alın ve kuzu kuşbaşı etlerini kavurun. Renk almaya başlayınca arpacık soğanları ve sarımsağı ekleyin.

Yumuşamaya başladığında unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.

Adım 2:

2-3 bardak kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 1 saat pişirin.

Adım 3:

Badem, üzüm, incir ve kayısıyı (incir ve kayısı birkaç parçaya kesebilirsiniz) pişen etin üzerine ekleyin ve karıştırın.

Adım 4:

Baharatları ekleyin. 1-2 tur karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yarım saat kadar daha pişirin.

Piştikten sonra, 15-20 dakika dinlendirin. Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir:

Düzce'den Osmanlı mutfağına giren lezzet: Akçakoca Melengücceği Tatlısı tarifiDüzce'den Osmanlı mutfağına giren lezzet: Akçakoca Melengücceği Tatlısı tarifi

Osmanlı saray mutfağından tarihi lezzet: İstanbul pilavı tarifiOsmanlı saray mutfağından tarihi lezzet: İstanbul pilavı tarifi

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ