Esha tv
Dünya

Erdoğan'la görüşen Paşinyan ilk somut adımı da attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkevi’ndeki görüşmesinde “Kafkaslarda kalıcı barış için hazırız” mesajı veren Ermenistan Başbakanı, ilk somut adımı 2. Karabağ Savaşı’nın başladığı gün olan 27 Eylül’de attı.

Erdoğan'la görüşen Paşinyan ilk somut adımı da attı
28-09-2024 08:17

ABD’nin New York şehrinde, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sürdürülen barış görüşmelerine değindi. Daha önceki BM konuşmalarındaki Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmelerinin çıkmaza girildiğine dair söyleminin artık geçerli olmadığını söyleyen Paşinyan “Bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın sadece mümkün değil, aynı zamanda ulaşılabilir olduğunu söylemek istiyorum” ifadesini kullandı.

TOPRAK TALEBİ OLMAYACAK

Başbakan Paşinyan, sınırın belirlenmesi konusunda iki ülke komisyonlarının çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliğin 30 Ağustos’ta imzalandığını, bunun da Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ilk kanuni belge olduğunu hatırlattı. Yönetmeliğin imzalanmasının, iki ülkenin karşılıklı olarak toprak bütünlüklerini tanıdığı ve birbirinden toprak talebi olmadığına dair mutabakatın göstergesi olduğunu belirten Paşinyan “Geriye sadece barış anlaşmasını imzalamak kaldı” dedi.

Paşinyan, anlaşmanın mutabakata varılan maddelerle imzalanmasının, kalan sıkıntıların çözümünü kolaylaştıracağını belirterek “Barış anlaşması taslağının mutabakata varılan maddelerinde diplomatik ilişkilerin kurulması, maddelerin uygulanmasına nezaret edecek ortak bir komisyon kurulması, birbirinin iç işlerine karışmama, güç kullanmama, güç kullanımıyla tehdit etmeme gibi önemli hükümler bulunuyor” dedi.

‘BARIŞ KAVŞAĞI’NI ÖVDÜ

Paşinyan, Ermenistan’ın “Barış Kavşağı” projesine de değinerek projeyle Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki kara yolu, demir yolu ve diğer ulaşım imkânlarının açılmasının yanı sıra; Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve bütün bölge arasında ulaştırma, boru ve enerji iletim hatlarının geçişini sağlamanın amaçlandığını kaydetti.

ERMENİSTAN ANAYASA MAHKEMESİ ONAYLADI

Ermenistan Anayasa Mahkemesi, sınırın belirlenmesine yönelik iki ülke komisyonlarının çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliği anayasaya uygun olduğunu açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Kasım 2021’de Soçi’de yaptığı ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in hazır bulunduğu görüşmede, sınırın belirlenmesi için komisyon kurulması kararlaştırılmıştı. Komisyon, 30 Kasım 2023’te yönetmelik konusunda anlaşmaya varmıştı. Ermenistan hükûmeti, söz konusu yönetmeliği 5 Eylül’de onaylamış ve ardından Anayasa Mahkemesine göndermişti.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ