Uzay alanında bir ilk yaşanacak. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Mars ilk kez canlı yayınlayacak ve program kızıl gezegeni yepyeni bir ışık altında gözler önüne serecek.
CANLI YAYIN YOUTUBE ÜZERİNDEN YAPILACAK
Ajanstan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Uzay Ajansı Cuma günü YouTube'da doğrudan Mars'tan gelen ilk canlı görüntülerin bir saatlik yayınını yapacak.
Yayınlanacak olan canlı yayın etkinliği ile, gezegenin yüzeyini daha ayrıntılı bir şekilde görebilmek için üç boyutlu görüntülerini çekmeyi amaçlayan ajansın Mars Express'inin fırlatılışının 20. yıldönümünü kutluyacak.
Yayını ESA'nın YouTube kanalından Orta Avrupa Saati ile Cuma günü 18:00'de başlayarak bir saat boyunca izleyebilieceksiniz. Ajans, canlı yayın saatinin yaklaşık her 50 saniyesinde yeni bir görüntü olacağını söyledi.
Ajans, güncellemelerin ESA'nın Twitter hesabında ve #MarsLIVE hashtaginde de mevcut olacağını söyledi.
BİR İLKİ YAŞAYACAĞIZ
ESA'nın Almanya'nın Darmstadt kentindeki görev kontrol merkezinde uzay aracı operasyonları yöneticisi olarak görev yapan James Godfrey yaptığı açıklamada, "Normalde Mars'tan gelen görüntüleri gördüğümüzde bunların günler önce çekildiğini biliriz. Mars'ı şimdiki haliyle göreceğimiz için heyecanlıyım. Mars'ın 'şimdiki' haline olabildiğince yakın!" dedi.
Orada bulunan bir katılımcının "Peki Mars'ın görüntülerini daha önce görmedik mi?" diye sorusunun üzerine ESA, "Evet, ama canlı değildi" dedi.
ESA, kızıl gezegenle ilgili veri ve gözlemlerin genellikle bir uzay aracı Dünya ile doğrudan temas halinde değilken alındığını, bu nedenle görüntülerin geri gönderilinceye kadar saklandığını söyledi.
CANLI YAYIN İÇİN TÜM HAZIRLIKLAR TAMLANDI
Mars ve Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngelerinde nerede olduklarına bağlı olarak, uzayda yolculuk eden mesajlar 3 ila 22 dakika arasında sürebilir.
ESA, canlı yayını başlatmak ve görüntüleri oluşturmak için gereken ışığın doğrudan Mars'tan Dünya'ya gelmesinin yaklaşık 17 dakika süreceğini ve ardından yerdeki kablolardan ve sunuculardan geçmesinin bir dakika daha alacağını tahmin ediyor.
Ajans yaptığı açıklamada, "Daha önce böyle bir şeyi hiç denemediğimizi, bu nedenle yerdeki sinyaller için kesin seyahat sürelerinin biraz belirsiz olduğunu unutmayın" dedi.
Editor : Eshahaber