Esha tv
Gündem

Eyüpsultan'da Medeniyet Okumaları Öğretmen Müzakeresi yapıldı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, “Medeniyet Okumaları Projesi”nin Eyüpsultan ilçesindeki faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. İlçenin “Dil, Kimlik ve Medeniyet” temalı Öğretmen Müzakeresi, Eyüpsultan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Eyüpsultan'da Medeniyet Okumaları Öğretmen Müzakeresi yapıldı
29-04-2022 18:18

Eyüpsultan ilçesinde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) öncülüğünde, Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüyle yürütülen Medeniyet Okumaları okullarda geniş yankı buldu.

Okumaların en önemli temalarından biri olan "Dil Kimlik ve Medeniyet" üzerine gerçekleştirilen Öğretmen Müzakeresi’nde temaya dair okunan kitaplar öğretmenler tarafından değerlendirildi.

Öğretmenlerin konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü ve TDED YK Üyesi İlhan Kurt yönetiminde TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem ve TDED Genel Başkan Yardımcısı Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak birer konuşma yaptı. Müzakerede Eyüpsultan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Genel Müdürü İrfan Çalışan ile Medeniyet Okumaları Projesi Eyüpsultan Koordinatörü İbrahim Akçay da hazır bulundu.

Yüzü aşkın eğitimcinin katıldığı müzakerede öğretmenler, “Medeniyet Okumaları Projesi” Koordinatörü şair yazar İlhan Kurt yönetiminde okudukları kitapları birbirine anlatarak bilgi alışverişinde bulundu ve kitaplara dair görüşlerini aktardı.

Daha önce okumadıkları ve karşılaşmadıkları eserlerle kelime haznelerinin genişleyerek medeniyetimizle bağlarının güçlendiğini ifade eden öğretmenler, söz konusu eserler sayesinde öğrencilerine Türkçenin zenginliği konusunda yeni ufuklar açıldığını ve bundan dolayı projede yer almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

YENİ NESİLLER ESKİ KELİMELERLE TANIŞMALI

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, “Medeniyet Okumaları Projesi”nin yeni nesillere dil ve medeniyet düşüncesinin doğru ve güzel Türkçe kullanan, edebî değeri yüksek eserlerle yerleştirilmesi amacıyla başlatıldığını ve kitap okumanın niteliğine dair bir disiplin ortaya koyduğunu belirtti. Medeniyet Okumaları’nın Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin genel amaç ve ilkeleri üzerinden yol aldığına dikkat çeken Erdem, “Bizim dernek olarak amacımız dil şuurunu yerleştirmek ve dile sahip çıkılmasını sağlamaktır. Okuduğunuz bu eserler sayesinde önce siz değerli öğretmenlerimiz ve sonrasında sizin sayenizde genç nesillerimiz Türkçenin güzelliğine ve dil sayesinde kimlikli bir toplum olacağımıza inanan nesiller olarak yetişecektir” dedi.

Yeni nesilleri medeniyet kökenimizden haberdar etmenin öncelikli olduğunu, proje boyunca gönüllülük esasına uygun şekilde öğretmen ve öğrencilerin seçildiğini ifade eden Ekrem Erdem, “Öyle bir noktadayız ki eski kelimelerimiz doğru şekilde sunulursa, yeni birer kelime gibi genç nesillere ve dilimize yeniden kazandırılabilir” dedi.

“Medeniyet Okumaları, hangi kitabı, nasıl okuyacağız sorusuna cevap veren bir projedir. Kitap okumalarının yanında yapılacak olan bu müzakereler, fikrî gelişime yardımcı olacak, siz öğretmenlerimize yol gösterecektir” diyen Ekrem Erdem, projeye inanarak katkı sunan ve ilçede hayata geçmesine vesile olan Eyüpsultan Kaymakamlığına, Belediyesine ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etti.

TARİH DİLLERİ OLMAYAN TOPLUMLARI YOK EDER

TDED Genel Başkan Yardımcısı Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, “Dil, Kimlik ve Medeniyet” temasını karşılaştırmalı olarak ele aldı. Dünyada kimliklerin genel olarak inançlar ve diller üzerinden tanımlandığını, bu sebeple yalnızca bize özel olmayan, dünyayı kuşatan bir Doğu-Batı çatışmasından söz edilebildiğini anlatan İlbak, “Bugüne kadar bir yöntem inşa edilemediğine bakılırsa medeniyet ve kültür çatışmalarından sakınmanın ve kurtulmanın bir yolu olmadığı görülüyor. Dillerini muhafaza etmeyen toplumlar tarih içinde bir şekilde yok olmuşlardır. Karşılıklı okumalar üzerinden kimlik arayışına girerseniz, tarihimizdeki kimlik değişimlerine ve kayıplarına tanıklık edebilirsiniz” dedi. Dile doğrudan yapılan müdahaleler ve bunun sonucunda doğan tasviye hareketlerinin başladığını ve özellikle dinî kavramların tasviye edildiğini belirten İlbak, bunun sonucunda yaşanan kopmalarla kimlik olarak ait olunabilecek alanların da kaybolmaya başladığını ifade ederek toplumda kimlik çatışmalarının bu temellendirme sebebiyle oluştuğuna dikkat çekti. Farklı dilleri muhafaza ederek birlikte yaşama imkânlarının en geniş hâliyle Osmanlı devrinde yaşandığını ifade eden İlbak, bu devrede dilimizin zenginleştiğini dile getirdi.

ALTI TEMALIK OKUMA PROGRAMI

Şehir ve Medeniyet, Dil-Kimlik ve Medeniyet, Göç ve Medeniyet, Coğrafya-Tarih ve Medeniyet, Din ve Medeniyet, Bilim-Düşünce-Felsefe ve Medeniyet başlıklı 6 tema üzerinden yürütülen “Medeniyet Okumaları”nda okumaya katılan öğretmenler, ortalama 30 kitap içerisinden seçtiklerini okuyor ve aylık okumalar sonunda uzmanlar eşliğinde müzakereler yaparak okudukları kitapların ait olduğu konu başlıkları hakkında geniş çaplı malumata sahip oluyor, okudukları kitapları okullarında oluşturdukları öğrenci gruplarına okutarak müzakere ediyorlar. Bu okuma disiplini, 6 konu başlığında tekrarlanarak devam ediyor. Proje uzman, öğretmen ve öğrencilerin konu başlıkları hakkında yapacakları paneller ve ödül töreni ile sona erecek.