Esha tv
Ekonomi

Girişimcilik ekosistemine yeni soluk: Apy Tekmer

Ekonomi - Bu yıl 40’ıncı yılını kutlayan Albaraka Türk’ün girişim ekosisteminin tamamlayıcı nihai halkası olan ve KOSGEB tarafından desteklenen APY TEKMER, girişimcilik ekosistemine giriş yapıyor.

Girişimcilik ekosistemine yeni soluk: Apy Tekmer
07-06-2024 17:13

Finans dünyasının ilklerinden biri olan APY TEKMER, bir yandan girişimcilere büyüme yolculuklarında ihtiyaç duyacakları eğitim, danışmanlık ve mentorluk sağlarken bir yandan da doğru girişimleri doğru yatırımcılarla bir araya getirerek tüm taraflara değer yaratmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk katılım bankası olan aynı zamanda ülkenin borsada işlem gören ilk ve tek katılım bankası olma özelliğini taşıyan Albaraka Türk’ün yeni yatırımı APY TEKMER, girişimcilik ekosistemine iddialı bir giriş yapıyor. Girişimlerin globalleşmelerine destek olma vizyonu ile İstanbul Metropol AVM’de kurulan APY TEKMER, modern ve inovatif bir çalışma alanı sunarak girişimcilik ekosistemini bir araya getiriyor. Albaraka Portföy Yönetimi ve Ostim Teknik Üniversitesi iş birliği ile kurulmuş bir teknoloji merkezi olan ve KOSGEB tarafından desteklenen merkez; ofis alanları, etkinlik ve dinlenme alanlarıyla hizmet veriyor.

APY TEKMER, workshop’lar, demo günleri, networking buluşmaları ve yatırımcı görüşmeleri gibi birçok etkinlikle üyelerine değer katmayı hedeflerken; global iş geliştirme programları ve hızlandırma desteğiyle girişimlerin uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırıyor. APY TEKMER’in hedefleri arasında, inovasyonun teşvik edilmesi, girişimlerin sürdürülebilir büyümeleri için gerekli desteklerin sağlanması ve uluslararası pazarlara erişimlerini kolaylaştırmak yer alıyor.

“Girişimcilerimize 7.4 milyar TL kaynak aktardık”

Pek çok yenilikçi hizmet ile fiziksel bir çalışma alanından fazlasını sunan merkezin açılışı Albaraka Portföy Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Emin Özer’in ev sahipliğinde ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Açılışta söz alan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul’un teknoloji girişimciliğinde zirvede yer alma iddiasını destekleyecek bu merkezin yatırımcılara ve gençlere hayırlı olmasını temenni ederek konuşmasına başladı. Dijital dönüşümün baş döndürücü bir hızda devam ettiğini kaydeden Mehmet Fatih Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geleneksel iş modellerini yıkan ve ekonomik büyümenin yeni itici gücü haline gelen tekno girişimcilik yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında başat bir rol oynuyor. Ülkemizin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmesi, yüksek teknoloji alanlarında daha rekabetçi ürün ve hizmetler sunması için uygulama ve düzenlemelerle teknolojik gelişimlerini büyütmek adına çalışıyoruz. Akademi ve sanayi arasında köprü vazifesi görerek yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüştürülmesini sağlayan teknoparklarımızla yapay zekadan finans teknolojilerine kadar pek çok alanda başarı hikayeleri oluşturuyoruz. Fikirlerini hayata geçiren girişimcilerimize 7.4 milyar TL kaynak aktardık. Ulusal teknoloji stratejimizin ana uygulamalarından biri Turcorn 100 programıyla da erken aşamayı başarıyla geçmiş hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ediyoruz. Geldiğimiz noktada 6’sına bakanlık olarak destek verdiğimiz 7 Turcornumuz bulunuyor. Önceki 10 yılda toplam 1 milyar dolar yatırım yapılan teknolojileri girişimleri son 3 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım aldı. Türkiye’ye özgü garaj modeli başarıya ulaşmış oldu. Bu modelin temel yapı taşlarından biri de özel sektör öncülüğünde kuluçka aşamasındaki girişimlerin hızlı şekilde pazara açılmasında tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulan TEKMER’ler. Bizler de TEKMER destek programımızla yeni iş fikirlerinin yeşermesinde öncü role sahip TEKMER’lerin yanında yer alıyoruz.27 TEKMER’e ve 350’den fazla teknoloji girişimcisine bugüne kadar sağladığımız destek 263 milyon lirayı aştı. Bugün açılışını yaptığımız APY TEKMER’de de özellikle yenilikçi teknolojilerin öncüsü, dijitalleşme ve yapay zeka dikeylerinde fikirlerin girişime dönüşmesini hızlandıracağız.”

KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu ise yaptığı konuşmada, TEKMER’lerin Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sunacağını söyleyerek, “Bugün sayıları 10 binin biraz üzerinde olan tekno girişimcilerin sayısının 100’ine varacağı bir eko sistemi hep birlikte inşa edeceğiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz APY TEKMER de bu öncül vizyonu tam olarak sağlayacak bir TEKMER örneğini inşa edecektir” dedi. 

“İnovasyona Olan İnancımızı ve Güvenimizi Perçinliyor”

Albaraka Türk’ün Türkiye’nin ilk katılım bankası aynı zamanda borsada işlem gören ilk ve tek katılım bankası olması vizyonuyla sektöründe yenilikçi çözümler sunmak için sürekli olarak teknolojiye yatırım yaptığını söyleyen Albaraka Portföy Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Emin Özer, dijital dönüşüm stratejisi çerçevesinde dijital bankacılık uygulamaları ve finansal teknolojiler üzerine yoğunlaşan Albaraka Türk’ün sektörde pek çok ilke imza attığını belirtti.

Müşteri deneyimini iyileştirmek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla, katılım bankası çatısında kurulan dünyadaki ilk girişim hızlandırma merkezi Albaraka Garaj’ı kurarak, girişimcilik ekosistemine destek olmayı ve yeni girişimlerin büyümesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydeden Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Insha Ventures GSYF ile finteklerin büyüme süreci için gerekli olan tüm faaliyetleri yürütüyor ve hızlı ölçeklenmesini sağlıyoruz. Albaraka Türk’ün % 100 iştiraki olarak kurulmuş olan Albaraka Portföy Yönetimi ile de gayrimenkul, menkul kıymet ve girişim sermayesi yatırım fonları yönetiyoruz. Albaraka Portföy Yönetimi olarak Türkiye'de borsada işlem gören ilk Girişim Sermayesi Fonu ve Girişim Sermayesi Fonlarının kurucusuyuz. Yönettiğimiz 92,2 milyar TL ile Türkiye'nin en büyük portföy yönetim şirketlerinden biri haline geldik. Fonlarının büyüklüğü 1,3 milyar TL’ye ulaşan APY Ventures ile yönettiğimiz 5 aktif fon üzerinden globalde büyümeyi hedefleyen 55 farklı teknoloji şirketine yatırım yaptık. Geçtiğimiz sene ‘En çok yatırım yapan ve en çok ortak yatırım yapan risk sermayesi’ seçilen APY Ventures, girişimci dostu yatırımcı misyonuyla 2023 yılında 233 milyon TL yatırımı 50 girişime aktardı. Kurulduğumuz 2019 yılından bu yana ise girişimcilik ekosistemine toplamda 55 girişime 483 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Albaraka Türk girişim ekosisteminin nihai halkası olarak konumlandırılan APY TEKMER ise bankanın kuruluşundan itibaren inovasyona olan inancını ve güvenini perçinliyor. Tüm bu çalışmalarımızın merkezinde ise kuşkusuz bankamızın klasik bir bankacılık anlayışından öte, sınırları zorlayan ‘öncü’ yaklaşımı bulunuyor.”


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ