Esha tv
Ekonomi

Google davayı kaybetti! Tekel olmasına büyük engel

Ekonomi - Google'ın tekel arama motoru olmak için web tarayıcısı operatörlerine ve telefon üreticilerine milyarlarca dolar ödediği iddiası ABD'de federal bir yargıç tarafından kabul edildi.

Google davayı kaybetti! Tekel olmasına büyük engel
06-08-2024 10:12
EshaHaber Gündem Haberler

Washington'daki ABD Bölge Yargıcı Amit P. Mehta, Google'ın ABD'de arama motoru tekelini elinde tutmak için yasa dışı uygulamalara başvurduğuna karar verdi. Dünyada internet aramasında yaklaşık yüzde 90 bir paya sahip olan Google'ın pazar hakimiyetini rakiplerini ezmek için kullandığı mahkemece kabul edildi.

Mehta'nın yayımlanan 276 sayfalık kararında, "Google bir tekelcidir ve tekelini sürdürmek için tekelci gibi davranmıştır." sözlerine yer verildi.

Ayrıca, şirketin davada faydalı olabilecek dahili mesajları da ortadan kaldırdığı belirtildi.
Mehta; Adalet Bakanlığı, 38 eyalet ve bölgenin, Google'ın web tarayıcısı operatörlerine ve telefon üreticilerine varsayılan arama motoru olmaları için milyarlarca dolar ödeyerek rekabeti bastırdığına dair iddiaları da destekledi.

Mehta, bunun şirketin arama sonuçlarına eşlik eden sponsorlu metin reklamlarında baskın konumunu sürdürmesine olanak sağladığını söyledi.

DAVA BİR DÖNÜM NOKTASI

Adalet Bakanlığı Antitröst Şefi Jonathan Kanter, bu kararın gelecek nesiller için inovasyonun yolunu açtığını ve tüm Amerikalıların bilgiye erişimini koruduğunu ifade etti.

ABD hükûmetinin 2020'de açtığı dava adeta bir dönüm noktası niteliğinde sonuçlandı.
Davada, Google'ın genel arama pazarındaki payını güçlü giriş engelleri yaratarak ve hakimiyetini sürdüren bir geri bildirim döngüsü oluşturarak koruduğu iddia ediliyordu. Mahkeme, Google'ın Sherman Yasası'nın tekelciliği yasaklayan 2. maddesini ihlal ettiğini belirtti.

Mahkeme, arama motoru ve metin reklamcılığı konusunda Google'ın tekel olarak faaliyet gösterdiğine karar verse de genel arama reklamcılığının bir pazar olmadığını ve bu nedenle burada bir tekel kontrolü olamayacağını da belirtti.

Bu karar uzun bir süreden bir teknoloji devinin tekelleşme çabasına karşı verilen ilk anti-tekel karar olma özelliği taşıyor.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in küresel işler başkanı Kent Walker, şirketin karara itiraz etmeyi planladığını açıkladı.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ