Esha tv
Dünya

Hamas eski lideri Meşal spreyli suikast saldırısından böyle kurtulmuştu

Haniye suikasti akıllara İsrail'in daha önce düzenlediği suikastleri getirdi. Hamas'ın eski lideri Meşal, Ürdün'de Mossad ajanlarının başarısızlıkla sonuçlanan spreyli saldırısına uğramış, aldığı zehir nedeniyle ölümle pençeleşmişti.

Hamas eski lideri Meşal spreyli suikast saldırısından böyle kurtulmuştu
31-07-2024 13:18
EshaHaber Gündem Haberler

Hamas Lideri İsmail Haniye'nin saldırı sonucu şehit edilmesi, İsrail'in daha önce düzenlediği suikastleri akıllara getirdi. Hamas'ın eski lideri Halid Meşal, Ürdün'de Mossad ajanlarının başarısızlıkla sonuçlanan spreyli saldırısına uğramış, aldığı zehir nedeniyle ölümle pençeleşmişti. 

ZEHİR İLE HAMAS LİDERİNİ ÖLDÜRMEYİ PLANLADILAR 

O dönem Hamas'ın siyasi yöneticilerinden olan Meşal, bir etkinliğe katılmak üzere Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunuyordu. Kendisini öldürmek üzere Amman'a Kanada'ya ait sahte pasaportlar ile 6 Mossad ajanı gelmişti. Plana göre bir ajan kargaşaya sebep olup korumaların dikkatini başka yöne çekecekken diğer ajan gizlice Meşal'e elinde bulunduğu zehirli spreyi sıkacaktı. Ajanlar fark edilmeden uzaklaşacak ve Meşal'e verilen zehir Hamas liderinin geride bir iz bırakmadan 48 saat içinde ölümüne yol açacaktı. 

KORUMANIN DİKKATİ SAYESİNDE MOSSAD AJANLARI YAKALANDI 

Ancak işler İsrail'in umduğu gibi gitmedi. Mossad ajanı zehiri Meşal'in kulağına sıkmayı başarırken Hamas liderinin koruması tarafından da fark edildi. Korumalar hemen Mossad ajanlarını takibe aldı ve uzun süren bir çatışmanın ardından 2 tanesini yakaladı. Kalan dört ajan da Amman'daki İsrail büyükelçiliğine sığındı. 

PANZEHİR İLE KURTULDU

Meşal'in sağlığı kötüleşirken Ürdün Kralı Hüseyin topraklarında yapılan suikast girişimini bağımsızlığına saldırı olarak niteledi. Kral Hüseyin derhal dönemin İsrail başbakanı Netenyahu'dan panzehiri istedi ve panzehirin verilmemesi durumunda Mossad ajanlarının idam edileceğini duyurdu. Bunun yanında kral, Meşal'in ölmesi durumunda İsrail ile Ürdün arasında imzalanan barış anlaşmasının da geçersiz olacağını açıkladı. 
 

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un devreye girmesiyle İsrail panzehiri göndermeyi kabul etti. Panzehir, ölümüne sadece birkaç saat kalan Meşal'e ulaştırıldı ve Hamas lideri kurtuldu. Ürdün elindeki Mossad ajanları da İsrail'in hapsettiği Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yassin'in ve 70 Hamaslının serbest bırakılması karşılığında İsrail'e iade edildi. 

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ