
Hem lezzetli hem de doyurucu olan börekler, özellikle sabah kahvaltılarında ve çayların yanında bol bol tüketilmektedir. Uzun süre tok tutan börekler, kiÅŸinin damak tadına göre istediÄŸi gibi hazırlanabilmektedir. Zor ve uÄŸraÅŸtırıcı tariflerin yanında oldukça basit ve pratik tarifleri de bulunmaktadır. El açması hamurdan yapılabildiÄŸi gibi hazır yufkalarda da hızlıca yapılabilmektedir. İçerisine peynir, ıspanak, patates, kıyma, çikolata gibi kiÅŸinin damak zevkine göre harçlarla zenginleÅŸtirilebilir. Börekler lezzetli olmasının yanında aşırı miktarda tüketilmesi halinde fazla kilo ve bununla birlikte birçok hastalığa neden olmaktadır. Bundan dolayı daha erken saatlerde ve daha ölçülü miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.Â
Hızlı ve Pratik Börek Tarifleri
1- Patatesli Sodalı Börek
6 adet yufka (1 kg)Â
4 adet orta boy patates
1 adet orta boy soÄŸan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1’er çay kaşığı nane, pul biber, kara biber ve kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kadar tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ - soda
Çörek otu ve susam
Poğaçalar tarifi: Hem mayalı hem mayasız yumuşacık pratik poğaça tarifleri...
Hazırlanışı:
Patates ve soÄŸan soyularak rendelenir. Derin bir kaba koyduktan sonra baharatlar, tuz ve yaÄŸ karıştırılır. Ardından yoÄŸurt, sıvı yaÄŸ, soda ve yumurta karıştırılarak yufka sosu hazırlanır. Ardından fırın tepsisine 1 adet yufka serilir ve sos sürülür ardından 1 adet yufka daha serilir bu sefer hem sos hem harç eklenir ve 1 adet yufka daha serildikten sonra sadece sos eklenir. Tekrar yufka serilinde sos ve harç eklenir. Son olarak 2 yufka da soslanarak tepsiye serilir. Ãœzeri için ise yumurta ve yoÄŸurt karıştırılarak böreÄŸe sürülür. Son olarak çörek otu ve susam serpiÅŸtirilerek önceden ısıtılan 180 derece fırında piÅŸirilir 30-40 dk kadar piÅŸirilir.Â
2- Peynirli Börek:
6 adet yufka
Yarım kilo peynir
Maydanoz
1 yumurta
Susam ve çörek otu
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
10 katlı katmer poğaça nasıl yapılır? Nermin Gül'den çıtır çıtır katmer poğaça tarifi
Hazırlanışı:Â
Peynir (kaÅŸar, krem, ezine veya yumuÅŸak peynir) maydanoz ile karıştırılır ve iç harç hazırlanır. Süt, sıvıyaÄŸ ve yumurta da karıştırılarak yufkanın sosu hazırlanır. İç harç ve sos hazırlandıktan sonra yufkalardan 2 tanesi serilir ve hazırlana yufka sosu her bir yufkaya sürülür. Yufkalardan 2 tanesi üst üste konulduktan sonra pizza dilimi ÅŸeklinde 6’ya bölünür ve hazırlanan peynirli harç kesilen her bir yufka parçasına eklenerek kalın kenardan ince kenara doÄŸru sarılmaya baÅŸlanır. Bu ÅŸekilde diÄŸer 4 yufka da 2’şerli olarak hazırlanır ve tepsiye dizilir. Kalan son hazırlanan böreklerin üzerine sürüldükten sonra susam ve çörek otu eklenerek önceden ısınan 180 derecelik fırında 30-40 dakika kadar piÅŸirilir ve servis edilir.Â
3- Pratik Gül BöreÄŸi Tarifi:Â
1 kg baklavalık yufka
300 gr kıyma
1 adet orta boy soÄŸan
1’er çay kaşığı kara biber, pul biber, kırmızı toz biber, nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
Cevizli, tahinli ve ballı Tavas pidesi nasıl hazırlanır? Tavas pidesi tarifi...
Hazırlanışı:Â
Ä°nce ince kesilen soÄŸan pembeleÅŸinceye kadar orta ateÅŸte kavrulur. Ardında 300 gram kıyma eklenerek kavrulmaya devam eder. Kıymaların piÅŸmesine yakın baharatlar ve tuz eklenir ve 1-2 dakika daha kavurduktan sonra soÄŸuması için kenara alınır. YoÄŸurt, sıvı yaÄŸ ve yumurta karıştırılarak iyice çırpılır. 1 tane yufka hazırlanan son sürülür. Ardından 4’e bölünür ve her bir parçasına hazırlanan kıymalı harç eklenir ve yuvarlanır. Ardından dıştan içe doÄŸru rulo ÅŸeklinde sarılır ve fırın kağıdı satılmış tepsiye konur. Bu ÅŸekilde yufkalar ve harç bitene kadar devam edilir. Tüm börekler hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar piÅŸirilir ve servis edilir.Â
4- Çikolatalı Börek:
2 adet büyük yufka
4 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı sıvı yağ
Çikolata ve muz
1 adet yumurta
Pudra ÅŸeker
Kabak çiçeği kızartması nasıl hazırlanır? Lor peynirli kabak çiçeği kızarması tarifi...
Hazırlanışı:
Ä°lk olarak un, niÅŸasta, sirke ve sıvı yaÄŸ karıştırılarak yufkanın sosu hazırlanır. Ardından 2 adet yufka ayrı ayı serilir ve hazırlanan sos ilave edilir. Yufkalar ayrı ayrı hazırlanacağı için ilk önce 1 tanesi, sonra 1 tanesi yapılır. Yufkanın dörde katlanarak kare hale getirilir ve 4 eÅŸit parçaya bölünür ve her bir parçaya 1 yemek kaşığı çikolata konur ve üzerine 1-2 dilim muz eklenir ve bohça gibi katlanır ve katlanan yerlerin açılmaması için ters bir ÅŸekilde tepsiye konur. Aynı iÅŸlem diÄŸer yufka için de yapılır. Ãœzerlerine yumurta sürerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika kadar piÅŸirilir ve üzerine pudra ÅŸekeri serperek servis edilir.Â
Editor : Eshahaber