Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Sağlık

HPV sadece kadınları değil erkekleri de tehdit ediyor. HPV aşısını erkekler de yaptırmalı!

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), sadece kadınları değil, erkekleri de tehdit ediyor. Kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise anüs, makat ve penis kanserine yol açabilen bu virüse karşı mücadelede uzmanlar, erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kadın Ha

HPV sadece kadınları değil erkekleri de tehdit ediyor. HPV aşısını erkekler de yaptırmalı!
20-12-2023 09:32

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2020 yılında 604 bin kadın rahim ağzı kanseri teşhisi aldı ve 342 bin kadın hayatını kaybetti.

 HPV'nin 120 türü bulunduğunu ve bunlardan 16, 18 ve 31'inin kansere en çok neden olanlar olduğunu belirten Dr. Altıparmak, virüsün sadece rahim ağzı kanserine yol açmadığını, aynı zamanda anüs, makat, penis, dudak ve ağız kanserine neden olabileceğini söyledi.

CİNSEL İLİŞKİ ŞART DEĞİL

Cinsel ilişki ile bulaşmanın yanı sıra ten temasının dahi virüsün bulaşmasına sebep olabileceğini vurgulayan Altıparmak, HPV virüsü taşıyıcısı bir arkadaşınızla temas ettiğinizde virüsün çok kolay geçebileceğini belirtti. Altıparmak aşı olmanın bir tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizdi. Özellikle aktif cinsel hayatları olanların partnerlerinin de aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

ERKEK ÇOCUKLAR DA AŞILANMALI

Dr. Altıparmak kız ve erkek çocuklara 9 yaşından itibaren HPV aşısının yaptırılabileceğini, hekimlerin önerdiği yaşın ise 11 olduğunu söyledi. Aşının 10 yıla kadar koruyuculuğunun kanıtlandığını belirten Altıparmak çocuklara 0 ve 6’ncı aylarda aşılandığını yetişkinlerin ise 0, 2 ve 6’ncı aylarda aşılandığını söyledi. Altıparmak, “Çocukken aşı yaptırmanın koruyuculuk dozunu artırdığı bir gerçek olsa da aktif cinsel hayatı olan her yetişkinin yaş fark etmeksizin aşı yaptırmalı” dedi.

9’LU AŞI TÜRKİYE’YE GELDİ

Daha önce Türkiye’de 2’li ve 4’lü aşı varken bir süredir 9’lu aşının da Türkiye’de bulunabildiğini söyleyen Altıparmak 9’lu aşının, HPV’nin, 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tiplerine karşı geliştirilmiş bir aşı olduğunu belirtti. Fakat aşının diğer aşılarla benzer şekilde tam bir koruyuculuğu olmadığını, HPV’ye yakalanmayı ve atlatmayı kolaylaştırdığını ifade eden Altıparmak, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı uygun tedbirlerin alınmasına; aşıyla birlikte rutin jinekolojik muayenelerin yaptırılması, aşıdan sonra da rutin PAP smear testinin uygulanmasına devam edilmelidir” tavsiyesinde bulundu.

PAHALI AMA YAPTIRMAK ŞART

Öte yandan belirtmek gerekli ki HPV aşısı oldukça pahalı. Bir dozun fiyatı 2.600 TL olduğu düşünüldüğünde aşıyı yaptırmak isteyen bir yetişkin 8 bine yakın bir ücret ödemek zorunda. 25 Aralık’tan sonra aşı fiyatının yüzde 25 oranında artacağı biliniyor. Avustralya, İngiltere, Kanada ve İskandinav ülkelerinde ücretsiz olarak yapılan HPV aşısının Türkiye’de SGK tarafından karşılanması için kadınlar uzun süredir mücadele veriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım 2022 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, kadınlar ve kız çocuklarına HPV aşısı yapmak için çalışma başlattıklarını duyurmuştu. Fakat bu konuda henüz hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

HPV aşısının yüksek maliyetine rağmen, sağlık için bu masraftan kaçınılmaması gerektiğini vurgulayan Altıparmak, devletin aşıyı karşılaması durumunda daha fazla insanın aşılanacağını öngördüklerini ifade etti.

 

 

Etiketler hpv HPV Testi HPV AŞISI aşı erkek çocuk Mehmet Deniz Altıparmak doktor
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ