Esha tv
Teknoloji

İMECE, İhracata hızlı giriş yaptı... İlk fırlatıştan hemen sonra talepler gelmeye başladı!

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İMECE ile Türkiye uydu sistemleri ihracatına hızlı giriş yaptığını vurgularken, İMECE başarısından sonra gelen talepler doğrultusunda 2 ana kameranın ihracat için üretilmeye başlandığını belirtti.

İMECE, İhracata hızlı giriş yaptı... İlk fırlatıştan hemen sonra talepler gelmeye başladı!
21-04-2023 10:58

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, uzaya fırlatılan Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE’nin en önemli parçası elektro-optik kamerayı yurtdışına ihraç edeceklerini söyledi. Mandal, “Dost ve müttefik ülkelerden birisi tarafından optik kameramız talep edildi. Biz şu ana 2 kamerayı onlar için üretiyoruz” dedi.

DÜNYANIN HER YERİNDEN GÖRÜNTÜ ELDE EDEBİLECEK

Türkiye’nin yerli ve milli olarak üretilen ilk yüksek çözünürlüklü gözetleme uydusu İMECE, cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden yörüngesine fırlatıldı. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip İMECE’den ilk sinyal de aynı gün içerisinde alındı.

İMECE’de, elektro-optik kamera gibi kritik bileşenin yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretildi. 680 kilometre irtifada konumlanan İMECE, 5 yıl boyunca hedef teşhis ve tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!

REKABETE HIZLI BAŞLANGIÇ

Uydu fotoğraflarının geçmişte yurtdışından satın alındığını söyleyen Mandal, “Şimdi biz görüntüleri elde edebiliyor, hatta satabiliyor hale geleceğiz. Uydu konusunda rekabet edebilmenin göstergesi ihraç edebilmektir. İhraç, 2 boyutta da olabiliyor. Hem kritik bileşen hem de sistemin kendisi boyutunda olabiliyor. Dost ve müttefik ülkelerden birisi tarafından optik kameramız talep edildi.

Biz şu an 2 kamerayı onlar için üretiyoruz. Yine dost ve müttefik ülkelerden birisinin ihalesine katıldık. Bugüne kadar hep o bilindik ülkeler teklif verebiliyordu. Biz uydu sistemi olarak teklif verdik ve kısa listeye de geçtik. Şu an değerlendirme aşamasında, bu da önemli bir şey. Bizim teknolojimiz hem bileşen hem de sistem boyutunda sadece kendi ülkemiz için değil yurtdışı için de geçerli hale geldi” ifadelerini kullandı.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ