Esha tv
Dünya

İngiliz medyasındaki köpek haberlerine Türkiye'den tepki

Sokak hayvanları düzenlemesini 'katliam yapılıyor' şeklinde kamuoyuna veren; İngilizlere vatandaşlarına, 'Boykot edin, Türkiye'ye gitmeyin. Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a tatile gidin.' çağrısı yapan İngiliz medyasına Türkiye'den tepki geldi.

İngiliz medyasındaki köpek haberlerine Türkiye'den tepki
14-08-2024 08:37
14-08-2024 11:51

ESHAHABER GÜNCEL GÜNDEM HABERLERİ....

İngiliz medyası, sokak köpekleri düzenlemesini "hayvan katliamı yapılıyor" şeklinde verdi. Bazı İngiliz yazarlar ve gazeteler, iki hafta önce yürürlüğe giren kanunu eleştirdi.

Aralarında Mirror, Daily Mail, The Sun ve Exspress'in de yer aldığı gazeteler "Türkiye'ye gitmeyin." çağrısında bulundu.

Sosyal medya kullanıcılarının mesajlarını alıntılayan gazeteler, "Köpekleri ve kedileri seviyorsanız lütfen Türkiye'yi boykot edin. Rezervasyon yaptırmadan önce düşünün." gibi ifadelere yer verdi.

The Telegraph'ın turizm yazarı Annabel Fenwick Elliott, "Parayı Türkiye'ye değil başka yerde harcayın." diye yazdı.

Hayvan hakları koruyucusu Dominic Dyer, diğer Avrupa ülkelerinde yaşayanları da boykota davet etti.

Mirror yazarı Nada Farhoud, köşesinde, Türkiye'deki düzenleme için "İğrenç derecede acımasız. Modern tarihteki en büyük sokak köpeği katliamı." ifadesini kullandı.

Mirror gazetesinin dünkü nüshasında "Türkiye'yi boykot eder misiniz?" diye anket yapıldığı, İngilizlerin yüzde 53'ünün soruya "evet" dediği yazıldı. Gazetede "Kıbrıs'a veya Yunanistan'a gidin." denildi.

The Sun, Ankara'da yaşanan bir hadiseyi "köpek toplu mezarı" kurgusuyla bütün Türkiye'de olmuş gibi yansıttı. Sosyal medyada mesajlara "Boykott Turkey" ifadesi iliştirildi.

İngiliz medyası; Türkiye'de belediyelere barınak yapma mecburiyeti getirildiğine, görevini yapmayan belediye başkanlarının hapis cezasıyla muhatap olacağına, hayvanlarını sokağa atanlara 60 bin lira ceza verileceğine değinmedi.

KİRİŞÇİ'DEN AÇIKLAMA

İngiliz medyasında yer alan haberlere dair Türkiye gazetesine konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Turistlerin gelmemesi veya dezenformasyonla donatılma çabası, içeriden bir çabanın tezahürüdür. Bir algı operasyonudur." dedi.

"Türkiye'yi dışarıya şikayet ediyorlar" sözleriyle CHP'yi suçlayan Kirişci şunları söyledi:

"Türkiye'nin uyguladığı kanunlar, dünyadakilerden daha ileri. Hayvanları kısa bir süre barındırıp, sonra uyutma uygulaması yapmıyoruz. Sonuna kadar sahiplendirmek için çabalıyoruz. Hayvan barınaklarıyla insan, çevre ve hayvanların sağlığı korunacak. Boykot gibi olayları gördükçe hayrete düşüyorum."

İNGİLTERE KÖPEKLERİ UYUTUYOR MU?

Türkiye'de birçok çocuğun ölümüne ya da yaralanmasına yol açan sokak köpekleriyle ilgili düzenlemeyi hazırlarken "İngiltere örneği" de incelendi. İngiltere'de sokağa terk edilen hayvanlar çipleri üzerinden sahipleriyle buluşturuluyor. Eğer bir hafta sonra sahibi bulunmazsa köpekler uyutuluyor.

Ülkede geçen yıl "American bully XL" cinsi köpekleri kadın ve çocukları öldürdüğü için yasaklandı. Mart ayında "Frankie Macritchie" isimli bir çocuk köpek saldırısı sonucu öldü. İngiliz medyası olayın ardından köpek saldırılarının bir yılda yüzde 21 arttığından şikayet etti. BBC, "Yasaklı ırkların saldırısı sonucu sahibine 14 yıla kadar hapis veriliyor. Adam öldürmenin cezası müebbet" diyerek cezanın yetersizliğinden yakındı.

Exspress, bazı kişilerin bu köpekleri sokağa terk ettiğini sahibi bulunmayanların uyutulduğunu yazdı.

#ESHAHABER.COM.TR


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ