Esha tv
Ekonomi

İngiltere'de 2020'den beri ilk faiz indirimi

Ekonomi - İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 5,0'e indirdi

İngiltere'de 2020'den beri ilk faiz indirimi
01-08-2024 17:03
EshaHaber Gündem Haberler

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizi 25 baz puan indirerek yüzde 5,0 seviyesine çekti.

BoE'den yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında BoE Başkanı Andrew Bailey dahil olmak üzere 5 üye politika faizinin 25 baz puan düşürülmesi yönünde oy kullandı, 4 üye ise sabit tutulması yönünde görüş bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası, 2020'nin başından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek, ileride daha fazla temkinli indirim yapacağının sinyalini verdi. Öte yandan, faiz oranlarının nerede sabitleneceğine ya da kesintilerin hızına dair bir açıklama yapılmadı.

PPK'nın enflasyona yönelik işaretleri yakından izlemeye devam ettiği belirtilen açıklamada, "PPK, manşet enflasyondaki düşüşün ve enflasyon beklentilerine ilişkin birçok göstergenin normalleşmesinin, ücret ve fiyat belirleme dinamiklerini zayıflatmaya devam etmesini bekliyor. Ekonomik büyüme, potansiyelin altına düştükçe ve iş gücü piyasası daha da gevşedikçe ekonomide bir gevşeklik marjı ortaya çıkacaktır. Para politikasının kısıtlayıcı duruşu nedeniyle yurt içi enflasyonist sürekliliğin önümüzdeki birkaç yıl içinde ortadan kalkması bekleniyor." denildi.

Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey yaptığı açıklamada, "Enflasyonist baskılar yeterince hafifledi ve bugün faiz oranlarını düşürebildik. Ancak enflasyonun düşük kalmasını sağlamalı ve faiz oranlarını çok hızlı veya çok fazla düşürmemeye dikkat etmeliyiz." dedi.

Ülkede yıllık enflasyon Haziran’da yüzde 2 olmuştu ve Mayıs ayına göre değişiklik göstermemişti.

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon ise Haziran’da yıllık bazda yüzde 3,5 olarak hesaplanmıştı. Çekirdek enflasyon Mayıs’ta da bu seviyedeydi. Hizmet sektörü enflasyonu da Haziran’da yıllık bazda yüzde 5,7 olmuştu.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ