Belirsizlik Çağında Güvenlik temalı kongreye 10 ülkeden 98 akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor. Kongrenin açılış töreni İbn Haldun Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan’ın katılımıyla gerçekleşti.
'MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI VEYA TÜRKİYE'NİN ETRAFINDAKİ COĞRAFYADA GERÇEKLEŞİYOR'
Rektör Arkan açılış konuşmasında küresel liderlik mücadelesinin Müslüman coğrafyalarda yarattığı güvenlik sorunlarına dikkat çekti. Arkan, “Uluslararası ilişkilerin ana teması olarak küresel liderlik mücadelesi ve çatışmasına bakıldığında asıl büyük tırnak içerisinde depremin burada olduğunu görüyoruz. Bu bir tür vekalet savaşları şeklinde diğer coğrafyalara ve çoğunlukla da biz Müslümanların yaşadığı veya Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada gerçekleşiyor.” dedi.
'BATI AHLAKİ MEŞRUİYETİNİ SÜREKLİ OLARAK KAYBEDİYOR'
Prof. Dr. Atilla Arkan İsrail’in Gazze’de yıllardır gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekti. “Bunun önemli bir örneği Filistin’de yaşananlar ki burada bir küresel güç mücadelesi bir halkın bir ulusun üzerinde soykırıma varacak katliama dönüşüyor. Önümüzdeki yıllarda göreceğiz ki küresel güç mücadelesinde batı ahlaki meşruiyetini sürekli olarak kaybediyor. Batının belki burada yaptığı en temel hataların birisi şu kendisi için istediği değerleri başka milletler başka coğrafyalar için istememektedir.” İfadelerini kullandı.
'BATI ÇİFTE STANDART UYGULYUOR VE İNANDIRICILIĞINI KAYBEDİYOR'
Rektör Arkan ABD Başkanı Biden’in İsrail’e verdiği desteği de, “İsrail’i bir katliamdan sonra ziyaret etmesi takdir edersiniz ki küresel liderlik açısından hiç hoş karşılanabilecek bir mesele değildir. En azından bir adalet beklenir küresel bir liderden, bunu göstermemiştir. Tam tersine İsrail’in yapacağı zulümlere büyük bir destek vermektedir. Bu asla kabul edilemez. Batı çifte standart uyguluyor ve inandırıcılığını kaybediyor.” diyerek eleştirdi.
Açılış konuşmaları sonrasında kongre oturumlarla devam etti. 2 gün boyunca sürecek kongrenin ikinci gününde online oturumlar da yapılacak. Amaç uluslararası sistemdeki yeni çağın fırsatlarını ve zorluklarını anlamak için sistemdeki eğilimleri tartışarak uluslararası güvenliğin geleceğini ortaya koymak.
Yeni Küresel Düzensizlik ve Güvenlik; Bölgesel Güvenlik ve Yeni İttifaklar; Enerji, Çevre, Teknoloji ve Güvenlik; Afet Sonrası Güvenlik Tartışmaları gibi konular masaya yatırılıyor. Kongrede ayrıca “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları; Süreklilikler ve Değişimler” konulu özel bir oturumda yapılacak.
Editor : Eshahaber