Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Sağlık

İsmini ilk defa duyanlar şaşırıyor: Ramsay Hunt Sendromuna dikkat!

Ramsay Hunt Sendromu, suçiçeği ve zona virüsünden kaynaklanan ve yüz felcine kadar gidebilen bir hastalık. İsmini ilk defa duyanlar, Ramsay Hunt Sendromu belirtileri nelerdir, geçici midir ve iyleşir mi gibi sorularının cevaplarını araştırıyor…

İsmini ilk defa duyanlar şaşırıyor: Ramsay Hunt Sendromuna dikkat!
09-12-2023 15:22

Varicella-Zoster virüsünün yıllar sonra aktifleşmesiyle ortaya çıkan bu sendromun belirtileri, tedavisi ve iyileşme süreçleri halen incelenmektedir. Peki, nadir rastlanan bu Ramsay Hunt Sendromu neden olur, tedavisi nedir ve tamamen iyileşir mi? Gelin Ramsay Hunt Sendromuna ilişkin tüm merak ettiklerinizi cevaplandıralım!

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR?

Ramsay Hunt sendromu, suçiçeği ve zona hastalığına neden olan Varicella-Zoster virüsünün kulak çevresinde, yüzde veya ağızda döküntüye ve yüz felcine sebep olan nadir bir hastalıktır. Adını Nöroloji uzmanı James Ramsay Hunt'tan alan bu sendrom, virüsün yıllar sonra aktifleşmesi sonucu ortaya çıkar.

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDEN OLUR?

Varisella Zoster virüsünün tekrarlayan aktivasyonu sonucu meydana gelen Ramsay Hunt Sendromu, önceden suçiçeği geçirmiş bireylerde bağışıklık sisteminin uykuda olan virüsü tekrar etkin hale getirmesiyle oluşur. Bu durum, virüsün yüz sinirlerini etkileyerek zona hastalığını tetikler.

RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ

Ramsay Hunt Sendromu, kulağın üzerinde, içinde ve çevresinde ağrılı kırmızı döküntülerin yanı sıra, etkilenen kulakla aynı tarafta görülen yüz felci ile kendini gösterir. Ayrıca, deride ağrılı veziküller, ağızda yumuşak damak erozyonları, tat alma bozukluğu, şiddetli yüz ağrısı, ateş, işitme kaybı, vertigo gibi çeşitli semptomlar da görülebilir.

RAMSEY HUNT SENDROMU TEDAVİSİ

Ramsay Hunt Sendromu tedavisinde antiviral ajanlar ve kortikosteroidler önemli rol oynar. Ayrıca, B vitamini kompleksleri, analjezikler, narkotikler, trisiklik antidepresanlar, karbamazepin ve kapsaisin gibi preparatlar da ağrı yönetiminde kullanılabilir. Antiviral ilaçlar enfeksiyonu tedavi ederken, kortikosteroidler sinir iltihabını azaltır. Ağrı kesiciler ise hastanın ağrıyı daha rahat yönetmesine yardımcı olur.

RAMSEY HUNT SENDROMU GEÇİCİ Mİ, İYİLEŞİR Mİ?

Ramsay Hunt sendromunda yüz siniri fonksiyonları tam kayıp olan hastaların sadece %10'unda tam iyileşme görülürken, kısmi kayıplarda bu oran yaklaşık olarak %66'dır. Erken dönemde başlanan tedavi, iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

Ramsay Hunt Sendromu, hem fiziksel hem de psikolojik sıkıntılara neden olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde hemen bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmek ve uygun tedaviye başlamak önemlidir.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ