Esha tv
Dünya

İsrail-Filistin savaşı: Bahreyn ilişkileri kesti, Hamas'tan İsrail'e büyük şok

İsrail'in Gazze bombardımanında 27. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

İsrail-Filistin savaşı: Bahreyn ilişkileri kesti, Hamas'tan İsrail'e büyük şok
02-11-2023 16:17

Cibaliye'deki yıkım ve vahşet fotoğraflarla ortaya çıktı

GALERİNİN DEVAMI <p>srial'in Gazze'deki Cibaliye <a href=Mülteci Kampı'na yönelik bombardımanı onlarca masum hayatı söndürdü. 24 saat içinde iki kez savaş uçaklarına hedef olan bölgede ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

"><p>Birleşmiş Milletler (BM) <a href=İnsan Hakları Konseyi tarafından İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na dün ve bugün düzenlediği saldırılar hakkında yapılan açıklamada, “Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlenen saldırıların savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırılar olduğuna dair ciddi endişelerimiz var” denildi.

"><p>BM, İsrail’in dün ve bugün Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıların “savaş suçu” teşkil edebileceği <a href=ifade etti.

"><p>BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği <a href=hava saldırılarının ardından çok sayıda sivil can kaybı ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bunların savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırılar olduğuna dair ciddi endişelerimiz var” denildi.

">

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 27. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

BAHREYN'DEN İSRAİL KARARI

- Bahreyn, İsrail'deki büyükelçisini geri çağırdığını ve İsrail ile tüm ekonomik ilişkilerini durdurduğunu açıkladı. Bahreyn'den yapılan açıklamada, bu adımların "Filistin davasını ve Filistin halkının meşru haklarını" desteklemek amacıyla alınan tedbirlerin bir parçası olduğu belirtildi. Bu kararın ardından İsrail de elçisinin Manama'dan ayrıldığını açıkladı. Bolivya bu hafta Gazze'deki katliamlar nedeniyle İsrail'le ilişkilerini keserken, Şili ve Kolombiya da istişarelerde bulunmak üzere Tel Aviv'deki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

İsrail'e kötü haber! Ülkeler peş peşe harekete geçtiİsrail'e kötü haber! Ülkeler peş peşe harekete geçti

ÇİN'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

- Çin Dışişleri Bakanı Vang, Gazze'de sivil can kayıplarının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Vicdanlı ve sorumlu hiçbir ülke, bu trajedilerin sürmesine izin veremez." dedi.

BM'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

- Birleşmiş Milletler (BM): "İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yürüttüğü kara operasyonu, yerinden edilmiş yaklaşık 300 bin Filistinliye insani yardım ulaştırılmasını engelliyor."

CAN KAYBI 9 BİNİ GEÇTİ

- Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısının 9 bin 61'e (3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın) yükseldiği açıklandı.

İSRAİL YİNE OKULU HEDEF ALDI: 5 ÖLÜ

- İsrail ordusu, bu sabah saatlerinde bir kez daha Gazze Şeridi'nde bir okulun yakınını hedef aldı. Gazze Şeridi'nin güneybatısındaki El-Şati Mülteci Kampı'nda binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait okulun yakınına düzenlenen hava saldırısında, 5 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.

HUSİLER, İSRAİL'İ HEDEF ALDI

- Yemen'deki Husiler, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X platformundan yaptığı yazılı açıklamada, "(Husilere bağlı) Yemen Silahlı Kuvvetleri, birkaç saat önce çok sayıda İHA'yı işgal altındaki Filistin’de bulunan siyonist varlığın içlerindeki birçok hedefe fırlattı ve hedeflerine ulaştı." ifadesini kullandı. Gazze'de İsrail saldırıları durana dek askeri operasyonlarının süreceğini belirten Seri, saldırıyı zulüm altındaki Filistin halkının zaferi, Yemen halkı ve ümmetin tüm halklarının istekleri ve çağrılarına icabet için yaptıklarını vurguladı.

HAMAS: İKİ İSRAİL ASKERİ ARACI İMHA EDİLDİ

-  Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, Telegram sayfasından açıklama yaptı. Açıklamada, Gazze'nin kuzeybatısında İsrail'e ait 2 askeri aracın "Yasin-105" tanksavar roketiyle imha edildiği aktarıldı.