Esha tv
Dünya

İsrailliler Netanyahu'nun evine yürüdü, Hamas'la anlaşmaya varması çağrısında bulundu

Rehinelerin aileleri, esirleri geri getirmede başarısız olan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu suçluyor. Aileler İsrail hükümetinin koyduğu engellere işaret ederek Netenyahu'yu suçluyor.

İsrailliler Netanyahu'nun evine yürüdü, Hamas'la anlaşmaya varması çağrısında bulundu
19-07-2024 10:38

Yerel medyanın haberine göre, yüzlerce İsrailli, kuşatma altındaki Gazze'de Hamas ile esir takası anlaşması talebiyle Batı Kudüs'te protesto gösterisi düzenleyerek Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ikametgahına yürüdü.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi , Perşembe günü yaptığı açıklamada, yüzlerce İsraillinin Batı Kudüs'teki Agranat Meydanı'nda toplanarak, hükümete tutuklu takası anlaşmasını sonuçlandırması yönünde baskı yapmak amacıyla Netanyahu'nun konutuna doğru yürüdüğünü bildirdi.

Göstericiler, Gazze'deki İsrailli tutsakları kastederek, "Onları sağ salim geri getirmekten Netanyahu sorumludur" sloganları attı.

Rehinelerin aileleri ve İsrail kamuoyunun yanı sıra siyasi sistem, Netanyahu'nun esirleri geri getirmek için bir anlaşmaya varamadığını, ek koşullar ve koyduğu engelleri öne sürerek suçluyor.

Haziran ayının başlarında ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in önerdiği "çatışmaların durdurulması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması" anlaşmasını sundu.

Ancak Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Mossad Başkanı David Barnea'nın anlaşmaya varılmasını "engelleyici" olarak gördükleri yeni koşullar ekledi.

Netanyahu'nun koşulları arasında, Filistinli savaşçıların Güney Gazze'den kuzeye dönüşlerinin engellenmesi, dönenlerin Netzarim kontrol noktasında aranması ve 29 Mayıs'ta tamamen İsrail ordusunun kontrolü altına giren Philadelphi Koridoru'nda ordunun varlığının sürdürülmesi yer alıyordu.

ABD, Katar ve Mısır'ın öncülüğünde aylardır yürütülen arabuluculuk çabaları, İsrail ile Hamas arasında her iki taraftan da esir değişimi ve Filistin topraklarına insani yardımların ulaşmasını garantileyen ateşkesi öngören bir anlaşmaya varılmasını amaçlıyor.

Ancak Hamas, ateşkes anlaşmasını defalarca kabul etmesine rağmen, Netanyahu'nun Hamas'ın savaşı durdurma taleplerini karşılamayı reddetmesi nedeniyle bu çabalar engellendi.

Aylarca süren baskı

Netanyahu, İsrail'in Gazze'de başlattığı soykırım savaşından ve siyasi muhalifleri ile rehinelerin ailelerinin baskılarından önce bile, planladığı yargı reformu nedeniyle baskı altındaydı.

2023'ün başlarında tartışmalı reformlar nedeniyle kendisine karşı protestolar patlak verdi ve bunun mahkemenin bağımsızlığına zarar vereceği ve yolsuzluğa kapı açacağı söylendi.

İsrail'in Gazze'deki katliamı Netanyahu için durumu daha da kötüleştirdi, binlerce kişi istifasını istedi.

İsrail, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 bin 800'den fazla Filistinliyi öldürdü, 89 bin 400 kişiyi de yaraladı.

Tel Aviv'in abluka altındaki bölgede gerçekleştirdiği katliam, Gazze'nin büyük bölümünü harabeye çevirirken, su, gıda, elektrik ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinde de büyük bir kıtlığa yol açtı.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor. Divan, son kararında, 6 Mayıs'ta işgalden önce savaştan kaçan 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki askeri işgalini derhal durdurmasını emretti.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ