Esha tv
Gündem

İşte 600 Evler’i yıkan hatalar zinciri: Bilirkişi Haber7’ye açıkladı

Kahramanmaraş depreminden sonra yaşadığı yıkımla tüm Türkiye’nin gündemine oturan 600 Evler’de inceleme yapan bilirkişi heyetinden bir yetkili, ilk gözlemlerini Haber7’ye açıkladı.

İşte 600 Evler’i yıkan hatalar zinciri: Bilirkişi Haber7’ye açıkladı
18-02-2023 11:39

Haber7 - Özel / ANTAKYA

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık iki depremde en büyük yıkımların yaşandığı noktalardan biri Hatay’ın Antakya ilçesi oldu.

Antakya’da yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı 600 Evler sitesi ise en büyük yıkımın yaşandığı noktalardan biri oldu. 1998 yılında 600 Yapı Kooperatif tarafından hak sahiplerine teslim edilen 57 blok ve 570 dairenin bulunduğu sitenin tamamı çöktü.

Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ilk gününden itibaren bölgede bulunan Haber7 ekipleri 600 evlerde inceleme yapan bilirkişi heyetinden yetkililere ulaştı.

NERVÜRSÜZ DEMİR KULLANILMIŞ

570 dairenin tamımın yıkılmasına sebep olacak ihmal ve hatalarla ilgili ilk bulguları Haber7 ile paylaşan uzmanlar zemin katların yumuşak kat oluşuna dikkat çekerek “Burada gördüğünüz kolon imalatında kırma taş, taş tozu ve çimento kullanılmış. Granülmetrinin (Karışım oluşturulacak malzemelerin, karışıma hangi oranda katılacağının belirlenmesi) oranlı olması gerekiyor ki prizini alabilsin. Burada baktığımızda boyuna donatılar düz demir. 1999 sonrası bu demirin kullanımı yasaklandı, 1999’dan sonra nervürlü çelik kullanılması gerekiyor. Nervürsüz demir de olsa doğru granülmetri ile durum böyle olmazdı.” dedi.



ETRİYELER SIKILAŞTIRILMAMIŞ

Etriyelerde yeteri kadar sıkılaştırılma yapılmadığını belirten uzmanlar “Burada incelediğimiz 600 evler enkazında Fi 8’lik Fi 6’lık etriyeler açıkça görünüyor. Bu aralıklara kolon ve kiriş boylarının 3’te 1’i kadar sıklaştırma yapılması gerekiyordu. Deprem kuvvetleri etriyeler alır, burada bu sıklaştırmalar yapılmadığı için birleşim noktalarından ayrılarak çökmüş.



AĞIR KİRİŞ ZAYIF KOLON HATASI

Buradaki çökmelerin asıl nedeni zemin katların yumuşak kat olması. Yani ağır kirişler zayıf kolonlar. Bunun bir sonucu olarak da bazı binalarda 1 kat bazılarında ise 2 kat toptan göçme olmuş. Bitişik olan çift nizamlarda ise çekiçleme kuvveti karşısında binalar iskambil kâğıdı gibi yere devrilmiş.” bilgisini paylaştı.

600 evlerde yer alan binalardaki en büyük hatalardan bir diğerinin ise birleşim noktalarında olduğu bilgisini paylaşan uzmanlar “Birleşim bölgeleri standartlara ve projeye uygun durmuyor.

Bu durum buradaki bütün bloklarda var. Etriyelerin hepsi dışarıda ve açıkça görüyoruz. Perde miktarları çok az dolayısıyla kolonlar zayıf. Binalarda eklentiler var, bu eklentiler binalara ağır yük getiriyor ayrıca statik dengesini bozuyor.” dedi.

DELİL TOPLAMADAN ENKAZ KALDIRILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yetkiler enkazların deliller toplanmadan apar topar kaldırıldığı iddiasını net bir dille yalanladı.  Enkazları tek tek gezerek incelemelerde bulunan bilirkişi heyetleri “İlk önce savcılık burada incelemeler yapıyor. Mühendislerin incelemesi, delil toplanması ve savcılık kararı çıkmadan enkaz kaldırma işleminin yapılması asla mümkün değil’ dedi.

 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ