Esha tv
Dünya

İsviçre'de 400 bin elektrikli otomobil aküsüne bedel 'su pili' yakında faaliyete geçi

Haber 7 - İsviçre yeşil enerji üretiminde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Elektrik depolayabilen bir su aküsü, önümüzdeki hafta İsviçre'de çalışmaya başlayacak.

İsviçre'de 400 bin elektrikli otomobil aküsüne bedel 'su pili' yakında faaliyete geçi
06-07-2022 11:10

İsviçre'de yeni ve ilginç bir enerji santrali inşa edildi. İsviçre'nin Valais kantonunda bir yeraltı mağarasına inşa edilen enerji tesisi, 400.000 elektrikli araba aküsüne eşdeğer elektrik depolayabilen bir su aküsünden oluşuyor. Yeni enerji tesisi önümüzdeki hafta İsviçre'de faaliyete geçiyor.

Büyük miktarlarda hidroelektrik enerji depolama ve üretme kabiliyeti olan su pili, İsviçre ve Avrupa'nın enerji ihtiyacını gidermede önemli bir rol oynayacak.

SU PİLİ NEDİR?

Bir su pili veya pompalı depolama santrali, bir tür hidroelektrik enerji deposudur. Batarya, farklı yüksekliklerde bulunan iki büyük su havuzundan oluşuyor.

Alt havuzdan üst havuza su pompalanarak fazla elektriği depolanıyor ve aküyü etkin bir şekilde şarj edilebiliyor.

Elektrik gerektiğinde suyun yönü tersine çevirerek hidroelektrik güç üreten bir türbini döndürüyor.

Hidro piller özellikle rüzgar, güneş ve nükleer gibi kesintili güç kaynakları tarafından üretilen fazla enerjiyi depolamak için kullanışlıdır. Su, batarya tamamen dolduğunda üst havuza pompalanır ve daha sonra yüksek talep dönemlerinde enerji üretmek için alt havuza bırakılır. Böylece türbinin sürekli dönmesi sağlanır.

Su pilleri, şu anda mevcut olan en büyük kapasiteli şebeke enerji depolama türüdür.

Nant de Drance şirketi tarafından inşa edilen İsviçre santrali  900 MW güç üretebiliyor. Bu da ortalama 900.000 eve güç sağlamaya yetiyor.

İŞVİÇRE'NİN YENİ SU PİLİ MÜHENDİSLİK HARİKASI OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

Batarya, Valais'teki Emosson ve Vieux Emosson rezervuarları arasında 600 metre yeraltında bulunuyor.

Önemli lojistik ve mühendislik zorlukları nedeniyle tamamlanması 14 yıl sürdü. Tesisi oluşturmak için Alpler'de 18 kilometrelik tünel kazıldı.

Bu tüneller sayesinde yapı malzemeleri ve prefabrik binalar dağa taşınabildi.

Tesisin merkezinde yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde olan devasa makine dairesi yer alıyor.

2012 ve 2016 yılları arasında, rezervuarların daha fazla su depolamasına ve daha fazla enerji üretmesine olanak sağlamak için Vieux Emosson barajının yüksekliği 20 metre artırıldı.