Esha tv
Sağlık

Kanser türlerinin ortak belirtisi çıktı! Kadınlar daha çok hissediyor

Kanserin erken evrelerde tespit edilmesi tedavi sürecini kolaylaştıran bir unsur olarak biliniyor. BMC Palliative Care dergisinde yayımlanan bir araştırmada bu görüşü destekleyen sonuçlar ortaya çıktı.

Kanser türlerinin ortak belirtisi çıktı! Kadınlar daha çok hissediyor
15-07-2024 13:13

Kanserin başlangıç aşamasında tespit edilmesi, tedavi sürecini kolaylaştırdığı için erken dönem belirtileri dikkat çekiyor. BMC Palliative Care dergisinde yayımlanan bir araştırmada bu konu ele alındı ve elde edilen sonuçlar, bu görüşü destekliyor.

Yapılan araştırmada, palyatif bakım ünitesindeki hastaların en yaygın ve şiddetli semptomlarını belirlemek amacıyla bir hasta grubu incelendi. Bu çalışma, ilerlemiş kanser hastalarının semptom şiddetini değerlendirmek ve semptomların iyileşmesiyle ilişkili faktörleri araştırmak için yapıldı.

Cancer Research UK'ye göre, palyatif tedavinin amacı semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Ağrı veya rahatsız edici diğer semptomlar varsa, hastalığın herhangi bir aşamasında palyatif tedavi kullanılabilir.

Hayır kurumu, "İlerlemiş kanserde palyatif tedavi, tedavi edilemese bile birinin daha uzun ve daha rahat yaşamasına yardımcı olabilir" açıklamasında bulundu.

Çalışma, 2004 yılının Ekim ayından 2009 yılının Aralık ayına kadar Tayvan'da bir palyatif bakım ünitesinde gerçekleştirildi. Semptom yoğunluğu "Belirti Bildirim Formu" ile sıfırdan dörde kadar derecelendirildi (sıfır hiç yok, dört aşırı derecede var).

Bu değerlendirmeler palyatif bakım ünitesinde birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci günlerde yapıldı. Çalışma verileri rutin klinik kayıtlar ve hastaların demografik bilgilerini de içeriyordu.

824 ileri kanser hastası arasında ağrı, iştahsızlık ve kabızlık en yaygın ve şiddetli semptomlar olarak belirlendi. Bu semptomların hastalığın erken evrelerinde de ortaya çıkabileceğini bilmek büyük önem taşıyor. Katılımcıların yaşının da semptomların ciddiyeti üzerinde etkili olduğu belirlendi.

KADIN HASTALARDA BELİRTİLER DAHA YÜKSEK PUANLI

65 yaş ve üstü hastalar, ağrı, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete ölçeklerinde 65 yaşın altındakilere göre anlamlı derecede daha düşük puanlar aldı. Ayrıca kadın hastalar kusma, iştahsızlık, ödem (şişme), depresyon ve anksiyete ölçeklerinde erkek hastalara göre daha yüksek puanlar aldı.

ÇEVRE DESTEĞİ ÖNEMLİ

İlerlemiş kansere karşı birçok farklı tepki ve duygu yaşamak yaygındır. Şok hissedebilir, anlamakta zorluk çekebilir ve gelecek hakkında korkmuş veya kızgın hissedebilirsiniz. Macmillan Cancer Support'a göre, bu duyguları zamanla yönetmek genellikle daha kolay hale gelir ve kararlar verilmeye, planlar yapılmaya başlanır.

Hayır kurumu, "İlerlemiş kanserle uğraşırken çevre, aile ve arkadaşlar önemli bir destek kaynağı olabilir" dedi ve son olarak şu sözlere yer verildi:

"Aileniz ve arkadaşlarınız, hastalığınız ve tedaviniz hakkında ne kadar konuşmak istediğinizden emin olmayabilir. Bu konuda konuşmanızı bekliyor olabilirler."


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ