DoÄŸanın sunduÄŸu ÅŸifa deposu besinlerin dengeli ÅŸekilde tüketilmesi, kanser gibi ölümcül hastalıklardan korumasının yanında yaÅŸam kalitemizi ciddi ÅŸekilde arttırır. Antioksidan kaynağı karadut ise vücudu toksinlerden arındırarak zenin besin deÄŸerleri sayesinde bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcı olur. Asya kökenli bir meyve olan karadut, ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduÄŸu bölgelerde yetiÅŸtirilir. Karadut tek başına meyve olarak oldukça ÅŸifalı olmasının yanında pekmezi ve özü de vitamin deposudur.Â
Dut pekmezi faydaları nelerdir? Karadut pekmezi öksürüğe iyi gelir mi?
Karadut’un Faydaları Nelerdir?
Kırmızı ve mor renkli meyve-sebzeler, diğer yiyeceklere göre çok daha fazla antioksidan özelliğe sahiptir. Karadut da koyu renkli bir meyve olarak şifa deposudur. Vitamin ve mineral bakımından da zengin olan karadut, düzenli ve ölçülü miktarda tüketilmesi halinde kalp sağlığını koruduğu, yüksek kolesterolü düşürdüğü aktarılır. İşte karadutun faydaları şöyledir:
Demir ve kalsiyum kaynağı olan karadut, kansızlığa iyi gelerek anemi hastalığına engel olur.Â
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelir.Â
Ä°skelet sistemini güçlendirerek menopoz döneminde sıklıkla görülen kemik erimesini kısmen durdurur.Â
Hücrelerin yenilenmesini saÄŸlayarak cildin daha genç ve dinamik görünmesine yardımcı olur.Â
Cilde canlılık ve ışıltı katar.Â
Zihinsel geliÅŸimi destekleyerek öğrenmeyi kolaylaÅŸtırır.Â
İçerdiÄŸi A vitamini sayesinde görme bozukluklarına iyi gelir.Â
Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır ve kanser hücreleriyle savaşır.
Yüksek miktarda lif içeren karadut, uzun süre tok tutarak zayıflamayı destekler.
Kandaki yağ oranının dengeleyerek kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
Kalp ve damar saÄŸlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.Â
Ağız diÅŸ saÄŸlığını koruyarak diÅŸ eti kanamalarını durdurur.Â
İçerdiÄŸi zengin besin deÄŸerleri sayesinde günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.Â
Kiraz kurusu zayıflatır mı nasıl kullanılır? Kuru kirazın bilinmeyen tüm faydaları
Karadut Özü Nasıl Hazırlanır?
1 kg karadut
1 su bardağı toz şeker
2-3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı limon tuzuÂ
Tüm malzemeler genişçe bir tencereye alınır ve iyice kaynatılır. Yoğun bir kıvam almaya başladıktan sonra suyunu süzerek kavanozlara alın. Ağzını sıkıca kapatıp soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.
Karadut Özü Nasıl Kullanılır?
1 bardak ılık suyun içerisine 2 tatlı kaşığı karadut özü ekleyip karıştırın. Hazırlanan karışımı direkt olarak için. Genellikle sabah aç karnına tüketilmesi tavsiye edilen karadut özü karışımı, gün içinde daha enerjik ve zinde olmanızı saÄŸlar. Oldukça kolay yöntemlerle hazırlanan karadut özü, zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.Â
200 Gr Karadut Besin DeÄŸerleri
Karbonhidrat (g) 0
Protein (g) 1.99
YaÄŸ (g) 56
Lif (g) 2.2
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.02
Potasyum (mg) 0.17