Esha tv
Dünya

Kardeş ülkeden Türkiye yorumu: "Ankara bölgedeki dengeleri değiştirdi"

Türkiye'nin Azerbaycan üzerinden Güney Kafkasya'da attığı adımlar bölgedeki dengeleri değiştirdi. Azerbaycan'da yayın yapan Global İnfo, Ankara'nın bölgedeki gücünü genişlettiğini manşete taşıdı.

Kardeş ülkeden Türkiye yorumu:
02-01-2023 14:03

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki haklı hamlesine destek veren Türkiye, iki yıllık süreç içerisinde Güney Kafkasya'daki ekonomik ve siyasal hacmini genişletti.

Sovyetler Birliği'nin uzun yıllar bölgeye hükmetmesinden ötürü, bu devletin ardılı olarak da bilinen Rusya Federasyonu, 2010'lu yıllara varıncaya dek Kafkasya'nın güneyindeki tek hakimdi.

Ancak Ermenistan ile Azerbaycan arasında meydana gelen Dağlık Karabağ Savaşı, bölgedeki dengelerin yeniden inşasına yol açtı.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında Ukrayna'ya savaş açan Rusya'nın Güney Kafkasya'daki ekonomik ve siyasi etkinliği zamanla azalışa geçmişti.

Bölge üzerine çalışmalar yapan analistler, açığa çıkan ekonomik ve siyasal boşluğu Türkiye'nin doldurduğunu, Türk iş insanlarının ve firmaların bölgedeki ticaret hacmini genişlettiğini öne sürdü.

Türk firmaları, kurtarılan bölgelerdeki evlerin geri onarımını ve yeni evlerin inşasını üstleniyor

Azerbaycan menşeili Global Info'nun yayınladığı bir haberde, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma Güney Kafkasya politikasına sahip çıktığı belirtildi.

TÜRK ORDUSU KONUMUNU GÜÇLENDİRDİ

Türkiye, İran ve Rusya'nın gerek tarihi gerekse siyasi anlamda Güney Kafkasya üzerinde belirleyici güç olabileceğine yönelik tezleri ileri süren analistler, Ankara'nın son dönemde artan faaliyetlerine vurgu yaptı.

Analistlerin görüşlerine yer verilen haberde, Güney Kafkasya'daki güç satrancında ülkelerin stratejik konumlanmalarıyla ilgili farklı tezler dile getirdikleri kaydedildi.

Haberde, Türkiye'nin bu noktadaki varlığı şu ifadelerle anlatıldı:

"Ancak Türkiye, artık gerek siyasi gerek ekonomik ve en önemlisi askeri olarak bölgedeki konumunu güçlendirmiş durumda. Türk ordusunun çeşitli birlikleri, komandolar, askeri danışman, eğitmenleri vs. Karabağ'da, Azerbaycan'dadır. Ağdam'da Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'nde silahlı kuvvetleri ile temsil ediliyor."

DAĞLIK KARABAĞ'DAKİ EKONOMİK ÜSTÜNLÜK TÜRKİYE'DE!

Haberin devam eden bölümünde Azerbaycan'ın geri kazandığı topraklarda Türk firmalarının tam teşekküllü bulunduğu belirtilirken, ticaretteki üstünlüğün Türklere geçtiği ileri sürüldü.

Haberde, "Şu anda Türkiye, Güney Kafkasya'da işgalden kurtarılan topraklarda çok sayıda Türk şirketi var." denildi.

Global Info'nun analizinde, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinden ötürü bölgede ekonomik anlamda yatay seyre yöneldiği iddiası da dillendirildi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan bayrağı

BÖLGE KALKINACAK

Gazeteye açıklamalarda bulunan siyaset bilimci Vügar Ziferoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki iş birliğinin bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını şöyle anlattı:

"Türkiye'nin kardeş ülke olarak bölgede konumunun güçlenmesi, elbette Azerbaycan'ı burada büyük ölçekli projeler hayata geçirmeye teşvik ediyor. Genel olarak Güney Kafkasya açısından bakıldığında, Azerbaycan ve Türkiye'nin şu anda sergilediği tutum ve oynadıkları rol, yalnızca bölgenin kalkınmasını teşvik edecek ve büyük fırsatlar yaratacak bir politikadır.” 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ