Esha tv
Dünya

Katar'dan Macron açıklaması! Desteğini ilan etti

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısının “savaşı durdurmaya yönelik önemli ve takdire şayan bir adım” olduğu bildirildi.

Katar'dan Macron açıklaması! Desteğini ilan etti
06-10-2024 06:52

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısı yapmasının yankıları sürerken, Katar’dan Macron’a destek geldi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Macron'un çağrısı savaşı durdurmaya yönelik önemli ve takdire şayan bir adımdır ve BM ve Uluslararası Adalet Divanı kararları ile uyumludur" denildi. Açıklamada, "İsrail'i Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırganlığını durdurmaya zorlayacak kesin kararlar alması için uluslararası topluma yaptığımız çağrıyı yineliyoruz” ifadeleri kullanıldı.



MACRON'DAN AMBARGO ÇAĞRISI

France Inter radyosuna konuşan Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını değerlendirdi.

Macron, bölgede önceliğin siyasi bir çözüme geri dönmek ve Gazze'deki saldırılarda kullanılacak silah sevkiyatını durdurmak olduğunu ifade etti.

Fransa'nın bu kapsamda İsrail'e silah göndermediğini savunan Macron, İsrail'in, uluslararası hukuk ve insani hukuka uyarak kendisini savunması gerektiğini ifade etti

Macron, "Sivil halkı feda ederek terörle mücadele etmiyoruz." ifadesini kullanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Fransa'nın tutumunu dikkate almamasını eleştirdi. Emmanuel Macron, "Sesimiz duyulmuyor ve bu bir hata; bu, İsrail'in gelecekteki güvenliği için de bir hata." dedi.

BLINKEN SUUDİ ARABİSTAN VE FRANSA İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile görüştüğünü ifade etti.

Miller, ikilinin “Lübnan ve İsrail'deki sivillerin evlerine dönmelerine olanak sağlayacak 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasının önemi ve Gazze'de ateşkes sağlanması için sürdürülen çabalar” hakkında konuştuğu bilgisini paylaştı. Blinken’in Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Âl Suudi ile de görüştüğünü açıklayan Miller, görüşmede “Lübnan'daki acil ihtiyaçların giderilmesi, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve bölgesel gerginliklerin azaltılmasına yönelik çabaların” ele alındığını söyledi. Miller, Blinken’in Fransız mevkidaşı Jean Noel Barrot ile yaptığı görüşmede ise İsrail, Gazze ve Lübnan'ı ve çatışmaların durması için diplomasinin önemini ele aldığını açıkladı.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ