Esha tv
Ekonomi

Kira sözleşmelerinde e-devlet dönemi! Vatandaşlar için ne anlama geliyor?

Kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılmasını sağlayacak olan kararı değerlendiren Avukat Özgecan Sırma, bu düzenlemenin kiracıların menfaatine olduğunu belirtti.

Kira sözleşmelerinde e-devlet dönemi! Vatandaşlar için ne anlama geliyor?
22-12-2022 15:23

Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren düzenlemenin startı verildi. 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden yapılacak. Kira sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasıyla birlikte hem yetki belgesiz emlakçıların faaliyetleri engellenecek, hem sözleşmeler standart hale gelecek, hem de kayıt dışı ekonomi önlenerek, bu alandaki vergi kaybına son verilmiş olacak.

'MEVCUT SİSTEM VERGİ KAÇIRMAYA SEBEP OLUYOR'

Peki bu düzenleme vatandaşlar için ne anlama geliyor? Ülke TV canlı yayınına katılan Avukat Özgecan Sırma konuyu merak edenler için anlattı. Tam anlamıyla bu sisteme geçmek için öncelikle bir borçlar kanunu düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirten Avukat Sırma, "Kira sözleşmelerinde bir şekil şartı yok. Yani yazılı olarak yapılmak zorunda değil kanunumuza göre sözlü olarak da yapılabiliyor. Ve beyan usulüne göre vergiye tabi oluyor. Bu vergi kaçırmaya sebep oluyor bir anlamda zorunluluğun olmaması." dedi.

'BİR DÜZENLEMEYLE ZORUNLU HALE GETİRİLEBİLİR'

Bu düzenlemeyle hem sertifikasız ve yetkisiz emlakçı probleminin hem de rayicin üzerinde kira isteminin önlenmek istediğini söyleyen Sırma, "Yazılılık şartı gelecek ki biz bunun sistemi çalışır hale getirdiğini göreceğiz. Tek başına şu an için uygulamaya girerse isteyenler bunu e-devlet üzerinden tanzim edebilecek. Ama bir düzenlemeyle zorunlu hale getirilebilir. Özellikle vergi kaçırmanın önüne geçildiği zaman her bir vatandaşın yararına olacak bu düzenleme." ifadelerini kullandı. 

KİRACILARIN MENFATİNİ GÖZETECEK

Avukat, bu düzenlemenin kiracıyla ev sahibi arasında oluşabilecek davalarda da büyük bir önem taşıyacağını belirterek, "Biliyorsunuz 5 yıldan sonra artık dava açabiliyorlar artışlara ilişkin. O artışlarda da gayrimenkul değerlerini izleme şansı olacak hakimler için. Bir rayiç bedel tespiti için bilirkişi marifetine gitmek yerine, belki sistemden o bölgedeki kiraya verilen yerlerin değerleri tespit edilebilecek. Artışlar da buna göre yapılabilecek. Mahkemelerin bu anlamda yükünü hafifletecek." şeklinde konuştu. 

Bazı vatandaşların ev kiralarken tahliye taahhüdünü de tarihi boş şekilde imzalamak zorunda bırakıldığını ve bu düzenlemeyle artık bunun mümkün olmayacağını anlatan Avukat Özgecan Sırma, bu anlamda kiracının menfaatini gözetecek bir düzenleme olacağını açıkladı. 

Herkes için zorunlu oluyor! Fahiş zamma e-devlet engeliHerkes için zorunlu oluyor! Fahiş zamma e-devlet engeli

'VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK'

Konuya ilişkin İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Devlet artık dijitalleşme yolunda her şeyi kayıt altına almak istiyor. Tapu işlemi de e-devlet üzerinden yapılıyor. Muhtemelen o envanterde olacaktır. Bir çok ev sahibi maalesef beyanda bulunmayı unutuyor veya bulunmuyor. Ancak tespit yapıldığı zaman işlem yapılabiliyor. Çalışmalar tamamlandığında zorunlu olacağı için vergi kaybının önüne geçilecek. Bu sistem sayesinde fahiş kira artışlarının da önüne geçilebilecek. O zaman kanunun ön gördüğü oran neyse ona göre otomatikman artış yapılabilecek. Yeniden kontrat yapılmasına ihtiyaç duyulmadan e-devlet üzerinden yapılabilecek. Devletin belirlediği oranın üzerinde zam yapılamayacak. Böylelikle fahiş zamlarında önüne geçilebilecek." açıklamasında bulunmuştu. 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ