Esha tv
Dünya

Madrid'de scooter'lara yasak geldi

Madrid'de, telefon uygulaması üzerinden kiralanan elektrikli scooter'ların güvenlik gerekçesiyle yasaklandığı açıklandı. Üç büyük şirketin lisansları ekim ayında sonlanacak. Avrupa'da scooter yasağını getiren ilk başkent Paris'ti.

Madrid'de scooter'lara yasak geldi
06-09-2024 15:18

Madrid, uygulama üzerinden kiralanan elektrikli e-scooter’ları yasaklama kararı aldı. Belediye Başkanı Jose Luis Martinez-Almeida’nın daha önce yeni kurallar açıklamış, üç lisanslı şirket yeni kurallara uymamıştı.

Bunun üzerine belediye, Lime, Dott ve Tier Mobility’nin lisanslarını iptal etme kararı aldı. Martinez-Almeida, “Vatandaşların güvenliği için şirketler şartları karşılamadı” dedi. Başkana göre şirketler yaya güvenliğini ve park sorununu kontrol etmedi.

E-scooter’lara geçen yıl Paris benzer bir yasak getirdi.

Madrid ise 2023’ten beri pazarı düzenliyordu. Belediye, şirketlere sadece 2 bin scooter izni vermişti.

Paris'te scooter yasağı: Bir gecede hepsi toplatıldıParis'te scooter yasağı: Bir gecede hepsi toplatıldı

E-scooter’lar güvenlik endişesi yarattı

Dikkatsiz sürüş ve gelişigüzel park kentte sorun olunca Madrid Belediyesi yeni düzenlemeler getirdi.

2023’te çıkan yeni düzenleme ile belediye, şirketlere veri paylaşımı zorunluluğu getirdi. Yaya bölgelerinde ve tarihi parklarda kullanımı yasakladı. Ancak şirketler bu kurallara uymadı.

Yasaklama kararının ardından belediye, şirketlere 20 günlük itiraz süresi tanıdı. Başkan, kararın kesin olduğunu vurguladı. Belediye yeni lisans vermeyi planlamıyor.

Scooter kullanıcıları tepkili

Yasak kararı scooter kullanıcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Birçok kişi ulaşım alternatiflerinin azalacağını düşünüyor. Çevre dostu ulaşım savunucuları da karara tepki gösterdi.

Scooter şirketleri ne diyor?

Lime, Dott ve Tier Mobility henüz resmi açıklama yapmadı. Uzmanlar, şirketlerin itiraz haklarını kullanacaklarını bekliyor. Bazı uzmanlar, şirketlerin mahkemeye başvurabileceğini düşünüyor.

Madrid’in ulaşım planları

Belediye, scooter yasağı sonrası ulaşım planlarını henüz açıklamadı. Bisiklet yollarını artırmanın bir çözüm olabileceği düşünülüyor. Önceki duyurulardan belediyenin toplu taşıma sistemini güçlendirmeyi planladığı biliniyor.

Diğer şehirler Madrid’i izleyecek mi?

Madrid’in kararı diğer şehirlerde etkili olabilir. Bazı Avrupa şehirlerinde de benzer yasaklar gündemde. Bu karar scooter şirketleri için zorlu bir sürecin başlangıcı sayılabilir.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ