Esha tv
Ekonomi

Maliyeden kayıt dışı hasılatı belirlenen firmaya rekor ceza! İki şirketten açıklama

Ekonomi - Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, kayıt dışı hasılatı belirlenen bir firmaya 6 milyar lira rekor ceza uygulandı. Söz konusu ceza ile ilgili iki firmadan açıklama geldi.

Maliyeden kayıt dışı hasılatı belirlenen firmaya rekor ceza! İki şirketten açıklama
06-08-2024 23:42
EshaHaber Gündem Haberler

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu büyük mükellefler nezdinde yürüttüğü incelemelere aralıksız devam ediyor.

Kurul, işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek üzere "randıman analizi" yöntemiyle yoğun vergi incelemelerine başladı. Bu yöntemde, işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktılar analiz ediliyor. Bu yeni inceleme yöntemiyle önemli sonuçlar da alınıyor.

Buna göre, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firma için de randıman analizi ve kaydi envanter çalışması yapıldı. Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatlerini dikkate alarak hesaplamalar yapılırken işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri de kullanıldı.

Yapılan randıman ve kaydi envanter çalışması sonucu, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. İncelemede, işletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği görüldü. Sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı da tespit edildi.

İnceleme sonucu firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın yükselmesi bekleniyor. Yapılan incelemede, kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici verginin de eksik ödendiği anlaşıldı.

"VERGİ GELİRLERİNDEKİ İYİLEŞMEYİ VATANDAŞIN REFAHINA YÖNLENDİRECEĞİZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yeni denetim çalışmasıyla kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına önem verdiklerini bildirdi.

Vergi müfettişlerinin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuyazamanlı denetim başlattığını ve fiili envanter çalışması yaptığını belirten Şimşek, "Önümüzdeki dönemde bu tarz denetim yöntemlerini uygulamaya devam edeceğiz. Fiili ve kaydi envanter çalışmaları ile randıman analizi yapılacak yeni sektör ve firmalar sırada. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, "çok kazanandan çok vergi alacağız" mesajını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda büyük mükelleflerimizi de yakından takip ediyoruz. Denetimlerimiz tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak sürecek. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlıyız. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz."

"KAYIT DIŞILIKLA HER ALANDA ETKİN YÖNTEMLERLE MÜCADELE EDİYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, "Kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ediyoruz." dedi.

8 AYLIK TİTİZ ÇALIŞMA YAPILDI

Vergi müfettişlerinin 8 aylık titiz çalışması sonrası şirketin sattığı sigara ile kullandığı tütün ve sigara kağıdı arasında önemli farklar tespit edilince sigara şirketi vergi cezasından kurtulamadı.

Şirketin her biri onlarca ton ağırlığında ve hacimde üstelik diğer sigara şirketlerinden daha hızlı ve kalite açısından da geri kalmayan makineleri yurda nasıl soktukları Maliye ekiplerinin büyük merakı olarak gizemini koruyor.

6 milyarlık ceza kamuoyunun gündemine bomba gibi düşerken söz konusu cezaya dönük basında 2 firmanın ismi yer aldı. Ancak adı geçen firmalarda Royal Tobacco ve European Tobacco şirketleri yaptıkları açıklamalarda faaliyetlerine dönük herhangi bir incelemenin söz konusu olmadığını ifade ettiler.

ROYAL TOBACCO: ŞİRKETİMİZLE İLGİSİ YOKTUR

Konuyla ilgili Habertürk'e açıklama yapan Royal Tobacco AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şen, "Şirketimiz Royal Tobacco, 300 den fazla çalışanı olan , 2015 yılından beri kendi lisanslı markası dahilinde sigara üretimi yapan , gerek iç piyasa gerekse ihracatta sektörde ki etkin yerli ve milli bir firmadır . Sektöründe Türkiye’nin en büyük yerli sermayeli şirketidir. Bugüne kadar yapılan vergi incelemelerinde , usulsüzlük cezası almamış vergisi düzenli tam ödeyen bu konuda her zamana azami dikkat gösteren bir şirkettir. İlgili haberde bahsi geçen olayla şirketimizin uzaktan yakından bir ilgisi yoktur izah ettiğimiz gibi ne şu an ne de daha önce böyle bir cezaya muhatap olunmamıştır" dedi.

EUROPEAN TOBACCO: HİÇBİR İNCELEME YOK

Söz konusu ceza ile ilgili çeşitli internet sitelerinde haberlere konu olan European Tobacco Sigara ve Tütüncülük San.Tic. A.Ş.'den ise şu açıklama yapıldı: "Haberde yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığınca kesilen ceza; şirketimizle ilgili değildir. Bugün itibari ile şirketimiz hakkında kesilmiş bir ceza olmadığı gibi, bu konuda herhangi bir inceleme dahi yapılmadığını bildirmek isteriz. İlgili cezanın muhatabı başka bir şirkettir. Mersin’de faaliyet gösteren şirketimizin, bu haberlerle uzaktan yakından herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır."

  eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ