Milli Eğitim Bakanlığı, pandemi döneminden itibaren internet üzerinden düzenlediği Açık Lise sınavlarında kopya çekildiği tespit edilen sınavları geçersiz sayıyor. Online sınav ekranında öğrencileri tanımlayıcı kod bulunurken, sınav kurallarını ihlal eden öğrencilerin sınav puanları hesaplanmıyor. Mart ayının ilk gününde başlayan sınavlar 10 Mart itibariyle sona erdi. Bakanlık sınavın yapılmasına ilişkin itirazları 15 Mart'a kadar kabul etti. Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı liselerden mezun olmayı hedefleyen adaylar MEB'den gelecek açıklamaya kilitlendi. Öğrencilerin dersi başarılı bir şekilde geçmesi için 45 başarı notunu yakalamaları gerekiyor. Sınav sonuçları AÖK Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden açıklanacak. Kopya çekilen derslerin sonuçları ise ekranda yer almayacak. İşte MEB'in sınavlar öncesinde öğrencilere yaptığı uyarının detayları...
Kopya Çekildiği Tespit Edilen Sınavlar Geçersiz Sayılacak!
Mart ayında düzenlenen online sınavlar 8 gün önce sona erdi. Sınav anında başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması durumunda öğrencilere mesaj gönderilerek açılan sekmenin kapatılması uyarısında bulunuldu. Açılan program veya sayfanın kapatılmaması ve sınavın devam ettirilmesi durumunda öğrencinin o derse ait sınav iptal edilecek.
Ayrıca sınav sırasında basılı yada dijital herhangi bir bilgi kaynağı kullanılması, sınav ekranında ekran görüntüsü alınması, kopyalama, kaydetme ve yazdırma gibi işlemlerde benzer şekilde öğrenciler hakkında işlem yapılacak. Sınav devam ederken veya sonrasında soruların ve cevapların paylaşılması sınav kurallarını ihlal ettiğinden sınav geçersiz sayılacak. MEB tarafından yayınlanan kılavuzda " Sınav ekranında öğrencileri tanımlayacak güvenlik kodu bulunacak ve paylaşım ihlali hâlinde öğrenciler hakkında 6764 sayılı Kanun hükümlerince işlem yapılacaktır" ifadeleri yer aldı.
Hangi Durumlarda Sınav Geçersiz Sayılacak?
Başvuru şartlarını taşımadığı halde sınava girilmesi, öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi ya da öğrencinin başkası adına soruları cevaplaması, ekran karartma ve kilitleme gibi hilelerde sınavın duraklatılması veya sınav ekranının dışına çıkılması durumunda sınavlar geçersiz sayılacak. AÖK üzerinden bir dersi seçip sınav süresini başlatan ancak soruları cevaplamayan öğrenciler " Sınava Girdi" sayılacak ve derse ait puanı " Sıfır" olacak.
Sınav Sonuçlarının Önümüzdeki Hafta Açıklanması Bekleniyor!
Açık Öğretim Lisesi, online sınavları 10 Mart'ta sona erdi. Bakanlığın sınavın uygulanması ve sorulara yönelik adaylara tanıdığı itiraz süresi üç gün önce bitti. Açık Lise sınav değerlendirme işlemlerine başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı AÖL 2. dönem sınav sonuçlarını AÖK Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden açıklayacak. Sınav sonuç ekranında sadece adayların sınavdan elde ettikleri puanlar yer alırken doğru yanlış cevap sayısı verilmeyecek.
Sınavların Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?
Öğrenciler sorumlu oldukları her dersten 20 soruluk sınavlara katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, sınav değerlendirme işlemlerini 100 puan üzerinden gerçekleştiriyor. Her doğru yanıtın puan olarak karşılığı 5 (beş) olarak belirlendi. Yanlış cevaplanan sorular doğru yanıtları etkilemeyecek. 20 soru üzerinden en az 9 soruya doğru yanıt veren ve 45 puana ulaşan öğrenci dersi başarıyla tamamlamış olacak. MEB tarafından iptaline karar verilen soru olduğu takdirde o soru değerlendirme dışı bırakılarak soruların puan olarak karşılığı tekrar hesaplanacak.
AÖL Mezuniyet Şartları Neler?
Öğrenim görülen dönemin 8 veya üzeri olunması ( 18 yaş altı için)
Öğrenim görülen dönemin 4 veya üzeri olması (18 yaş ve üstü için)
Toplam kazanılan kredinin en az 170 ve üzeri olunması
Ortak derslerde başarılı olunması
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmış olması
#haber7
Editor : Eshahaber