Esha tv
Ekonomi

Merkez bankaları devreye girdi! Altında ibre tersine döndü

Ekonomi - Hafta başında küresel piyasalarda yaşanan hareketlilik ve Ortadoğu'daki gerilimle yükselişe geçen altın fiyatları yerini düşüşe bıraktı. Gram altın güne 2 bin 582 TL’den başlarken, ons altının değeri ise 2.432 dolardan işlem görüyor.

Merkez bankaları devreye girdi! Altında ibre tersine döndü
07-08-2024 10:23
EshaHaber Gündem Haberler

Hafta başında küresel piyasalarda Japonya kaynaklı yaşanan kaosun etkisiyle rekor kıran gram altın yerini düşüşe bıraktı. 2651 TL'ye kadar çıkan gram altın bugüne 2582 TL'den başladı.

Altın yatırımcıları doların küresel seyrini izlemeye devam edecek.

GÜNCEL ALTIN SATIŞ FİYATLARI

* Gram altın satış fiyatı: 2.582,41 TL

* Çeyrek altın satış fiyatı: 4.325,00 TL

* Yarım altın satış fiyatı: 8.634,00 TL

* Tam altın satış fiyatı: 17.217,52 TL

* Cumhuriyet altını satış fiyatı: 17.214,00 TL

* Gremse altın satış fiyatı: 43.175,84 TL

* Ons altın satış fiyatı: 2.386,25 dolar

PİYASALAR POZİTİFE DÖNDÜ

Küresel piyasalarda, pazartesi günü görülen tarihi satış baskısının etkileri törpülenirken, bunda merkez bankalarının rahatlatıcı açıklamalarının büyük payı bulunuyor.

Analistler, Fed yetkililerinin resesyon endişelerine karşı "güvercin" tondaki açıklamalarının ardından yatırımcıların endişelerinin azalmış göründüğünü belirtti.

Piyasalarda durgunluk endişelerinin abartılmış olabileceğini dile getiren analistler, bankanın faizleri acilen indirmesini gerektirecek yeterli kanıt olmadığını kaydetti.

RESESYON ENDİŞELERİ GERİLİYOR

ABD'de ekonomik verilerin üçüncü çeyrekte hala güçlü bir ekonomik büyümeye işaret etmesi resesyon endişelerinin azalmasında etkili oldu. Buna göre, Atlanta Fed 3. çeyreğe ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,5'ten, yüzde 2,9'a çıkardı.

Bu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılırken, yüzde 65 ihtimalle 50 baz puanlık bir indirim yapabileceği tahmin ediliyor.

Dün 10 baz puan artarak yüzde 3,89'a çıkan ABD'de 10 yıllık tahvil faizi bugün yüzde 3,90'nın üzerinde bulunuyor.

DOLAR 33 TL ÜZERİNDE

Dolar endeksi 103 seviyesinin üzerine çıktı. Dün yüzde 0,8 azalışla 2 bin 390 dolardan kapanan altının ons fiyatı bugün de önceki kapanışın hemen üzerinde seyrediyor.

Dün günü yüzde 1,3 azalarak 76,2 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı ise bugün yüzde 0,3 artışla 76,5 dolar seviyelerinde.

Döviz kurları, küresel gelişmelerin baskısı altında kalmayı sürdürdü.



Dolar/TL, güne yüzde 0,09 düşüşle 33,57 civarında başladı. Türk Lirası, bu hafta dolar karşısında yüzde 1 üzeri değer kaybetti, kurda yeni zirve 33,61'e yükseldi. Euro/TL ise bugün 36,67 civarında işlem gördü.

Bugün iç gündemde Hazine temmuz ayı nakit dengesi verisi yer alıyor. Piyasalarda yarın yılın üçüncü enflasyon raporu takip edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün, en büyük önceliğin enflasyonu aşağı düşürmek olduğunu bu konuda geri adım atmayacaklarını belirterek, OVP'deki hedefleri de değiştirmeyi düşünmediklerini söyledi.

Bakan Şimşek, en büyük önceliğin enflasyonu aşağı düşürmek olduğunu bu konuda geri adım atmayacaklarını belirterek, OVP'deki hedefleri de değiştirmeyi düşünmediklerini söyledi. Şimşek, "İddialı olabilir ama gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam edeceğiz" dedi.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ