
Ezogelin çorbası, geleneksel Türk mutfağının en sevilen, en köklü tariflerinden biridir ve her bir kaşığında geçmişin izlerini taşır. Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, yaz akşamlarında ise hafif bir başlangıç olarak tercih edilen ezogelin çorbası vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi güçlü bir şekilde sunuyor.
Anadolu’nun bereketli topraklarından çıkan ve yüzyıllardır sofraları ısıtan ezogelin çorbası; kırmızı mercimeğin, bulgurun ve baharatların muhteşem uyumuyla damaklarda iz bırakır. İşte, hem pratik oluşuyla hem de besleyiciliğiyle Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan ezogelin çorbası tarifi…
İŞTE, MÜKEMMEL EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ...
Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı bulgur
1/4 su bardağı pirinç
1 adet soğan (orta boy, ince doğranmış)
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay bardağı zeytinyağı veya tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
6 su bardağı tavuk veya sebze suyu (veya su)
1/2 çay bardağı limon suyu (isteğe bağlı)
Karabiber (isteğe bağlı)
Ezogelin Çorbasının Yapılışı:
-Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci bol suyla yıkayıp süzün.
-Bir tencerede zeytinyağını veya tereyağını ısıtın. Soğanı ve ezilmiş sarımsağı ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin.
-Ardından salçayı, pul biberi, nane ve kimyonu ekleyin. Baharatlarla birlikte 1-2 dakika karıştırarak pişirin.
-Yıkadığınız mercimek, bulgur ve pirinci tencereye ekleyin. Birkaç kez karıştırın.
-Sıcak tavuk suyu veya suyu tencereye ilave edin. Karışımı kaynamaya bırakın.
-Çorba kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın ve yaklaşık 30-40 dakika kadar mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
-Çorba piştikten sonra tuz ve isteğe bağlı olarak limon suyunu ekleyin. Karabiberle tatlandırabilirsiniz.
-Eğer daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz, çorbanın bir kısmını blenderdan geçirebilirsiniz. Ama geleneksel olarak, biraz daha tanecikli bırakmak daha yaygındır. AFİYET OLSUN...
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber