Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Gündem

Naci Görür, İstanbul'da anlık deprem olma olasılığını açıkladı: 'Kapıya dayandı'

Büyük Marmara depremine ilişkin konuşan Prof. Dr. Naci Görür, depremin kapıda olduğunu vurgularken, İstanbul'da anlık olarak deprem olma olasılığını da açıkladı.

Naci Görür, İstanbul'da anlık deprem olma olasılığını açıkladı: 'Kapıya dayandı'
14-12-2024 13:37

Deprem haritası değişti! En güvenli iller belli oldu: İşte birinci derece riskli iller

GALERİNİN DEVAMI <p>Sivas <a href=kent merkezinde on dakika arayla 4.7 ve 4.1. büyüklükte iki deprem meydana geldi. Depremin ardından açıklama bulunan Deprem Uzmanı Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli, ölü fayın harekete geçtiğini belirterek değerlendirmelerde bulundu.

"><p>İçelli, “Bu deprem 13 Ağustos’ta yırtılmış <a href=olan fayın üzerinde gerçekleşti. Biraz daha kuzeydoğusuna doğru Akpınar köyüne doğru bir atım oldu. 4.7, 4.1 ardından 3.7 gibi bir artçısı geldi. Bu artçı kümelenmelerine bakacağız. Bu fayın daha büyük bir deprem üretmesini bekleyemeyiz. Daha fazla 5, 5.5 gelebilir. Böyle yıkıcı depremler üretemez. Zaten ölü diye tabir ettiğimiz eski bir fay. Bu eski fay harekete geçti. Yırtılmayan yerde tekrar yırtılmış oldu. Burası oldukça rahatladı diyebiliriz. Yine 5 ve 5.5’i aynı fay üzerinde bekleyebiliriz. Çok panik yapacak bir durum yok. Sivas çevresi için daha uzun ve tehlikeli faylarımız mevcut. 7 şiddetini bulabilecek faylar mevcut. Tedbirli olmakta fayda var” dedi.

"><p>Prof. Dr. <a href=Naci Görür de Sivas'ta meydana gelen iki depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"><p>Ecemiş Fayı <a href=olarak da bilinen aktif fayın kırıldığını belirten Görür "Sol yönlü, doğrultu atımlı. Erzincan-Mersin’e kadar uzanıyor ve Kayseri’den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir" uyarısında bulundu.

"><p>Prof. Dr. Naci Görür, X'teki <a href=paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"><p><strong><em><span data-style="Sivas’ın doğusunda iki deprem oldu. Biri 4,7 diğeri 4,2. Depremler Merkezi Anadolu Fay Zonu içinde (CAFZ). Zon oligosenden beri aktif. Sol yönlü, doğrultu atımlı. Erzincan-Mersin’e kadar uzanıyor ve Kayseri’den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir. Ecemiş Fayı olarak da bilinir."

"><p>Malatya'nın <a href=Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki sarsıntı ve Sivas'ta meydana gelen depremler gerçeği bir kez daha hatırlattı. Depremlerin ardından Türkiye'de bulunan diri fayları gösteren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) güncellenen haritası yoğun ilgi gördü.

Diri faylara detaylı bir şekilde yer veren harita, mahallenizden hatta evinizin altından dahi geçen aktif fayı gösteriyor. Yapılan araştırmada 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu.

"><p>Diri faylara detaylı bir şekilde yer veren harita, mahallenizden hatta evinizin altından dahi geçen aktif fayı gösteriyor. Yapılan araştırmada 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu.</p><p><strong><span data-style=BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA'nın incelemesinde 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu. MTA diri fay haritasına göre, Türkiye'de birinci derece deprem riski bulunan iller, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta...

"><p><em><strong>Birinci derece riskli iller şu şekilde <a href=devam etti:

Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt oldu.

"><p><strong><span data-style=İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Haritaya göre ikinci derece riskli iller, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman...

"><p><span data-style=İkinci derece riskli iller şöyle sıralandı:

Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum oldu.

"><p><span data-style=3. DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA haritasına göre üçüncü derece risk altındaki iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep'in bazı bölgeleri ile Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

"><p>Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de <a href=dördüncü ve beşinci derece yani en düşük risk grubunda yer alan iller ise, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

">

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremi için uyarılarını yineledi. Deprem tehlikesinin kapıda olduğunu bir kez daha vurgulayan Görür, Marmara'da 7,5 büyüklüğünde deprem beklendiğini söyledi. 

İstanbul'da anlık olarak deprem olma olasılığının da yüzde 47 olduğunu belirten Görür, NOW TV’de korkutan açıklamalarda bulundu. Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçtiğini söyleyen Görür, "Bazı şeyler yapılmasına rağmen ben hazır olunduğunu sanmıyorum. dedi.

İSTANBUL’DA DEPREM OLMA OLASIĞINI AÇIKLADI

Görür konuşmasının devamında şunları söyledi;

Ortalama 7.5 büyüklüğünde deprem olma olasılığı çok fazla. Bu revize edildiği rakamla yüzde 47. Yani, 99’dan bu yana her an olmak kaydıyla deprem olma olasılığı yüzde 47. Önce yüzde 64’tü zamanla revize edildi. Şimdi dolasıyla bu yüksek bir olasılık, yazı turayı bile yüzde 50 ile atıyorsunuz. Şimdi bu depremin olacağı yer kesin. Özellikle batısında deprem var 1912; 99 depremi Kocaeli depremi var.

İkisinin ortası Marmara Denizi boş. En son deprem 1766 yılında; o fay da her 250 senede bir deprem üretiyor. Artı-eksi 10 ila 15 sene var. Yani bu günlerde deprem olma olasılığı fazla. Doğrultulu atımlı bir fayın bir yerinde deprem olursa öbür tarafında da deprem olursa sismik boşluk olur ki muhakkak kırılmak zorunda. Yani KAF’ın kuzey kolu Marmara içinde kırılmak zorunda. Çünkü Doğu ve Batı’da kırılmış, ortası sismik boşluk yani kırılacak demektir.

Bizde unutmaktan çok, bizim halkımız kendine yakışan davranış ve tutum içerisinde olmuyor. Biz kendi ülkemizin insanlarına kötü bir şey yakıştırmak istemiyoruz ama böyle hamasetle de bu olmuyor. Bilim ışığında yürümüyor insanlarımız. Bilimsel konuları yeterince kavramamış durumda. Bilim dışı birtakım inançlarla vakit geçiriyor.

DEPREM İÇİN, “BAKANLIK KURUN” ÖNERİSİ

Görür, sözlerine şu sözlerle devam etti; 

"Öküzün kafa sallamasıyla deprem olduğunu söyleyen insanlar var. Bugün bu oluyor. Depremin ne olduğunu bilmiyorlar. Bilmediğin bir şeyle mücadele edemezsin. Deprem dirençli kentler inşa etmek sanıldığı kadar zor değil. Bir bakanlık kurun. Öbür bakanlıklara verdiğinizden biraz daha fazla bütçe verin. Devlet bakanlığı olsun, siyasete göre, partiye göre değişmesin. Türkiye'yi depreme hazırlamak üzere kurgulanmış bir bakanlık olsun. Liyakatlı kadrolarla bütün ülkeyi depreme hazırlamaya başlasın.

Ekonomin, ticaretin, fabrikaların İstanbul'da. Bütün Türkiye dizüstü çöker. O zaman bu ülkenin ne ekonomik, ne siyasi bağımsızlığı kalır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü: Borç alan, talimat alır. Şu anda bile doğru dürüst para bulamadığımızı okuyoruz. O deprem olduğu zaman o yıkımda parayı nasıl bulacağız biz? Hangi tavizleri vererek alacağız?"

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ