Esha tv
Dünya

NASA, Rusya'yı Ukrayna'nın işgali konusunda ilk kez kınadı

Haber 7 - Ukrayna'ya karşı başlatılan işgal girişimiyle Rusya'ya birçok alanda yaptırım uygulandı. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Rus kozmonotları iş birliği anlaşması gereği görev almaya devam ediyordu. NASA Rus kozmonotları ilk kez kınadı.

NASA, Rusya'yı Ukrayna'nın işgali konusunda ilk kez kınadı
08-07-2022 11:18

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna karşıtı propaganda olarak kabul edilen bayraklarla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üç Rus kozmonotun poz vermesi sonrası NASA tarihinde nadir rastlanan bir açıklama yayınladı. Üç kozmonotun bu eylemi NASA tarafından şiddetle kınandı.

Tartışmalara neden olan fotoğraf

NASA basın sekreteri Jackie McGuinness,  “NASA, Rusya'nın Uluslararası Uzay İstasyonunu, Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek için siyasi amaçlarla kullanmasını şiddetle kınıyor. Bu, istasyonun 15 uluslararası katılımcı ülke arasında barışçıl amaçlarla bilimi ilerletmek ve teknoloji geliştirmek için birincil işleviyle tutarsızdır” dedi. bir açıklamada e-posta gönderdi.

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki birincil ortağı olan Rusya'ya karşı ilk kınaması olması açısından bu açıklama büyük önem taşıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda ABD ve Rusya arasındaki gerginliğe rağmen, NASA ve Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, hem Amerikan astronotları hem de Rus kozmonotları ISS'de birlikte çalışmaya devam ettiler.

NASA'nın bu açıklaması sonrası Rusya henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Roscosmos'un başkanı daha önce ABD ve Rusya arasındaki gerilim nedeniyle ISS'deki ortaklıktan çekilme tehdidinde bulunmuştu. NASA'nın açıklaması sonrası Rusya'nın vereceği tepki bu nedenle merak ediliyor.