Esha tv
Gündem

Nasıl müşahit olunur? Müşahit para alır mı, görev ve yetkileri nelerdir?

Dünyaya demokrasi dersi verilen seçimlerde müşahitlerin emeği fazlaydı. Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler. Peki nasıl müşahit olunur? Müşahitin görevleri nelerdir?

Nasıl müşahit olunur? Müşahit para alır mı, görev ve yetkileri nelerdir?
18-05-2023 11:44

Seçimlerin tamamlanmasının ardından sürekli olarak gündeme gelen müşahit ifadesi merak uyandırdı. Müşahit, seçimin tarafsız bir şekilde yürütülüp yürütülmediği, sandık kurulunun görevini gerektiği şekilde yapıp yapmadığı gibi hususları denetler.

MÜŞAHİT NEDİR?

Sandık işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği, oy kullanma, sayım – döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “gözlemci” veya “müşahit” denir. 

Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler.

Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülmekle birlikte, gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı "Müşahit Görev Belgesi"ne sahip olmaları gerekir.

NASIL MÜŞAHİT OLUNUR?

Müşahitler, ilçe başkanlıklarından aldıkları “Müşahit Belgesi” (Gözlemci Belgesi) ile sandık çevresinde bulunabilirler. Müşahit belgelerinin ilçe seçim kurulu tarafından onaylanmasına gerek yoktur. Gerekirse geçerli bir kimlik belgesi ile birlikte ibraz edilir.

Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler, diğer müşahitlerin belgelerinin
de kontrol edildiğinden emin olmalıdır.

MÜŞAHİTİN YETKİSİ NEDİR?

Herhangi bir aksaklıkta;

Şikayet hakkını mutlaka kullanır.

Şikayetinin reddi halinde;

- Bu şikayetini sandık kurulu tutanak defterine mutlaka işletir,

- Ret kararının bir örneğini alır,

- İlçe seçim kuruluna bu konuda mutlaka itirazda bulunur

(veya müşahidi olduğu partinin itirazda bulunmasını sağlar).

SANDIK MÜŞAHİDİ PARA ALIR MI?

Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır.

Bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitler para almazlar.

SANDIK KURULU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada sandık başında duracak kişilerin 6 asil üyeden oluşacağı öğrenildi. Öte yandan her asil üyenin bir de yedek üyesi olacak. Sandık kurulu ise başkan, gözlemci ve müşahit görevlilerinden teşekkül edecek.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ