Esha tv
Gündem

Niğde'den sonra Kahramanmaraş'ta da deprem! 4,7 büyüklüğünde

Son dakika haberi: Niğde'nin Bor ilçesinde saat 13.27'de 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı. Kahramanmaraş'ta da 4,7 büyüklüğünde deprem oldu.

Niğde'den sonra Kahramanmaraş'ta da deprem! 4,7 büyüklüğünde
25-02-2023 16:33

Uzman isim uyardı: Burası bir sismik boşluk, bu fay 7 ve üzeri deprem üretir!

GALERİNİN DEVAMI <p>Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) <a href=Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Kahramanmaraş merkezli 11 kentte yıkıma neden olan depremlerin ardından bilim insanlarının dikkat çektiği Hakkari bölgesiyle ilgili açıklama yaptı.

"><p> Türkiye'de her 10-15 <a href=yılda bir depremle karşı karşıya kalındığını anlatan Doç. Dr. Selçuk, ülke olarak bazı gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

"><p>Yapılar <a href=için yanlış yerleşim yerlerinin seçildiğini kaydeden Doç. Dr. Selçuk, bunun örneklerinin son depremlerin yaşandığı yerlerde görüldüğünü, ovadaki yerlerde yıkım yaşandığını, doğru yerleşim yerlerinde ise yıkımın az olduğunu ifade etti.

"><p><strong>YAŞANANLAR UNUTULMAMALI</strong></p><p> </p><p>Yaşanan acıların, aradan <a href=geçen zamanda unutulup aynı hataların tekrarlandığını anlatan Doç. Dr. Selçuk, herkesin özeleştiri yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"><p>büyük bir emek sarf etmiş ve diri fay hattını oluşturmuş. Yaklaşık 473 tane bu diri haritasında fay var. Bunlar deprem üretme potansiyeline sahip olan faylar."

"><p>Selçuk, yanında bir de bizim sismik boşluk dediğimiz yani uzun süre deprem üretmeyen ve büyük deprem üretme potansiyeline sahip olan faylar var. Bunlara dikkat çekiliyor. " dedi.

"><p>Malatya fayı, deprem olması bekleniyor. Niye, çünkü siz bir çalışma yapıyorsunuz. Mesela biz Van YYÜ olarak Balık Gölü'nde, Çaldıran'da bir projemiz vardı." diyen Selçuk, "Proje kapsamında dedik ki; Balık Gölü bundan yaklaşık 600 yıl önce en büyük depremini üretmiş. 600 yıldır büyük deprem üretmemiş. Demek ki bunun deprem potansiyeli var. Bakın burası önemli diyoruz." açıklamasında bulundu.

"><p><strong>

Hatay'a daha önce yapılan uyarıların aynısının, şimdi Yüksekova-Şemdinli fay zonu için geçerli olduğunu anlatan Doç. Dr. Selçuk, "Bu bilimsel olarak ortaya konmuş. Bu fay 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip, burası bir sismik boşluk. Üstelik Yüksekova-Şemdinli fay zonunun bulunduğu yer bizim Türkiye içerisindeki en büyük ana bindirme zonu olan Bitlis-Zagros bindirme zonunun hemen kuzeyinde yer alıyor. Yüksekova, adından belli burası bir ova. Kahramanmaraş'ta gördük. Zemin iyiyse herhangi bir şey olmuyor. Fakat büyütme dediğimiz bir olay var. Alüvyon zemin, gevşek malzeme o yüzden çok sallanıyor ve daha çok yıkılıyorsunuz" dedi.

"><p>Doç. Dr. Selçuk, yeri mi riskli? Hayır. Yüksekova ve Şemdinli'de çalışmalarımız var. Şemdinli'ye gidip baktığınız zaman daha çok dağlık kesimlerde. Çünkü yerleştiği yer kaya zemini ama Yüksekova'nın özellikle ova kısmına baktığınız zaman ovadaki yerleşim yerleri çok büyük risk altında. Yüksekova'nın havaalanı da zaten ovanın içerisinde yapılmış durumda" ifadelerini kullandı.

"><p><strong>ÇALIŞMALARA BAŞLANDI</strong></p><p>Hakkari <a href=bölgesinde depremle ilgili çalışmaların başlatıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Selçuk, "Binalarla ilgili Hakkari'de, hem AFAD İl Müdürlüğü hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, okullarda çalışma yapmaya başladılar. Bu farkındalığın sürdürülebilir olması lazım. Şu bir gerçek ki, Yüksekova ve Şemdinli'de büyük bir deprem bekleniyor" dedi.

"><p>Depremin olduğu kentlerdeki <a href=endişe duyduğu konuyu anlatan Doç. Dr. Selçuk, "Van'daki depremden sonra bazı vatandaşlar evlerindeki hasar durumunu değiştirmek için itirazda bulundu. Van'da birey olarak ağır hasarlı binanızı orta hasara çevirmek veya orta hasardan az hasara çevirmek için itirazlar vardı. Yanlış rapor verildi diye ortalık kıyamet alanına döndü. Mahkemelere dosyalar gitti. Devlet bununla ilgili yaptırım koyacak. Güçlendirmeyle falan orta hasara çevrilmeyecek. Van'da yaşanan ilk depremde yıkılmayan binalar 5,6'lık depremde yıkıldı. Eğer o binada siz ağır hasardan orta hasara çevirmişseniz, o binada ölen her kişinin günahı sizden sorulur, ölen her kişiden siz sorumlusunuz" diye konuştu.

"><p><strong>HAKKARİ SGK BİNASI BOŞALTILDI </strong></p><p>Hakkari <a href=Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı.

"><p>Birinci <a href=derece deprem bölgesinde bulunan Hakkari’de kamu binalarının deprem karşısındaki dirençleri inceleme altına alındı.

"><p>Bulvar Caddesi <a href=belediye binası karşısında hizmet veren ve depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binası bugün boşaltılarak Gazi Mahallesi Av. Cumhur Keskin Caddesi üzerinde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü zemin katına taşındı.

"><p>Yetkililer, yapılan testlerde SGK binası depreme karşı dayanıksız çıktığı ve boşaltma <a href=kararı alındığını ifade ettiler. Yeni SGK binası yapılana kadar kurumun faaliyetlerini Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü zemin sürdüreceği ifade edildi.

">

Son dakika haberi: Niğde'nin Bor ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 13.27'de merkez üssü Niğde'nin Bor ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

#DEPREM
*
Büyüklük:5.3 (Mw)
Yer:Bor (NiÄŸde)
Tarih:2023-02-25
Saat:13:27:11 TSÄ°
Enlem:37.989 N
Boylam:34.051 E
Derinlik:7 km
Detay:https://t.co/OoZc8Qle9c@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi

— AFAD Deprem (@DepremDairesi) February 25, 2023

OKTAY: ŞU AN İÇİN OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Ekiplerimiz sahada, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Şu an için olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.

BOR KAYMAKAMI: UFAK TEFEK ÇATLAKLAR BULUNUYOR

Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz: Herhangi bir hasar yok. Ufak tefek çatlaklar bulunuyor. AFAD ekiplerinin taraması sürüyor.

BOR BELEDÄ°YE BAÅžKANI: HERHANGÄ° BÄ°R SIKINTI YOK

Bor Belediye Başkanı Serkan Baran CNN Türk canlı yayınında açıkladı: Herhangi bir sorun, sıkıntı yok.

AFAD'DAN AÇIKLAMA: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Bor'daki depremin ardından şu açıklamayı yaptı:

"Niğde ilimizin Bor ilçesinde saat 13:27'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir."

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise şunları söyledi:

"Bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz. Büyük depremlerden sonra hasar binalardan uzak durmakta son derece önem var. 5 ve üzerindeki depremler hasarlı binalarda yıkıma neden olabiliyor."

KAHRAMANMARAŞ'TA 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD, Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde saat 15.41'de 4,7 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. Deprem, 5,32 kilometre derinlikte gerçekleşti.

#DEPREM
*
Büyüklük:4.7 (Mw)
Yer:Ekinözü (Kahramanmaraş)
Tarih:2023-02-25
Saat:15:41:12 TSÄ°
Enlem:38.061 N
Boylam:37.046 E
Derinlik:5.32 km
Detay:https://t.co/QQGrnp4ZhT@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi

— AFAD Deprem (@DepremDairesi) February 25, 2023
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°