Esha tv
Ekonomi

ÖZKUR BİR Başkanı Şener'den KDV iadesi açıklaması

Ekonomi - Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enis Şener, KDV oranlarındaki değişim sonrası yaşanan kafa karışıklıklarına açıklık getirdi.

ÖZKUR BİR Başkanı Şener'den KDV iadesi açıklaması
18-12-2023 14:13

Şener yaptığı açıklamada, "İçerisinde bulunduğumuz 2023-2024 eğitim-öğretim yılına ilişkin Öğrenci Kayıt Sözleşmelerinin imzalanmasından sonra fakat eğitim hizmetinin de verilmeye başlanmasından önce 07/07/2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve 10/07/2023 tarihinde yürürlüğe giren 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile nihai tüketici sıfatıyla kanuni sorumlusu hizmeti alan sıfatıyla veliler olan eğitim ve yemek hizmetlerindeki KDV oranı, 2 puanlık artışla %8’den %10’a yükseltilmiştir.

Hukuki dayanağını 3065 sayılı Kanun’un oluşturduğu KDV’nin yükümlüsü okul, sorumlusu ise nihai tüketici sıfatıyla veli olup, oranlardaki artış ve azalışlar doğrudan veliyi ilgilendirecek, okul aracılık görevini ifa edecek, veliden tahsil edilecek tutar doğrudan vergi dairesine ödenecektir.

Nitekim, 2020-2021 eğitim döneminde KDV oranının %8‘den %1’e düşürülmesinden dolayı veliler lehine oluşan %7’lik fark, doğrudan ve derhal velilere iade edilmiştir." dedi.

Kamuoyuna yansına haberlerin içeriği 2 yönden hatalıdır:

1. İster peşin, isterse taksitle ödenmiş olsun, kanunen KDV’nin sorumlusu veli olup, okullar yükümlü sıfatıyla aracılık yapmaktadır.

2. Kayıt yapılmış ve ücret peşin ödenmiş olsa dahi, ileri tarihli hizmet sunumlarında fatura, hizmetin sunulduğu tarihi takip eden 7 gün içerisinde fatura tarihindeki mevzuata göre düzenlenir. Vergi Usul Kanunu’nun 231/5. maddesinde de “…hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içerisinde…” denilmektedir. Oysa ki haberde, hizmetin sunumu kısmı atlanarak “ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde fatura kesilmek zorunluymuş” gibi bir hatalı değerlendirme yapılmıştır.

Örneğin, otel ya da tur rezervasyonlarında ya da ulaşım biletlerinde de, müşteri parayı ne zaman öderse ödesin, faturası hizmetin ifasından sonra düzenlenmektedir. Dolayısıyla, eğitim ücreti peşin ya da taksitli ödenmiş olsa dahi, sözleşme konusu hizmetin ifasından önce gerçekleşen KDV  oranındaki artış ya da azalış doğrudan veliye yansıtılmak zorundadır.

Not: 10/07/2023 tarihinde yürürlüğe giren KDV artışından önce kesilen eğitim ya da yemek faturaları için yukarıdaki durum geçerli değildir.

 

Sonradan yürürlüğe giren düzenleme ile artırılan KDV farkını ödeme borcu, henüz ifa edilmemiş ve ileride ifa edilecek olan hizmetten yararlanan sorumlu ve nihai tüketici sıfatıyla veliye aittir. Kanuni yükümlü sıfatıyla veliden tahsil edilecek KDV, okul ile herhangi bir ilgi olmaksızın doğrudan ilgili vergi dairesine ödenecektir.

Yemek hizmetleri yönünden getirilen 2 puanlık KDV artışından dolayı yemek firmasının da fark KDV talep etmesi yukarıda açıklanan gerekçeler ile zorunluluk arz etmektedir.

Sonuç olarak, haber hukuki dayanaktan yoksun olup, eğitim ve yemek ücreti ister baştan peşin ödenmiş, isterse de taksitler halinde ödenecek olsun, hizmetin verildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde kesilmesi gereken fatura tarihinde yürürlükte olan mevzuata göre KDV oranının talep edilmesinde herhangi bir isabetsizlik bulunmamaktadır.

 

 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ