Esha tv
Ekonomi

Piyasalarda Fed ve Ortadoğu rüzgarı! 23 yılın en yüksek seviyesinde

Ekonomi - Hamas Lideri Haniye'nin öldürülmesi piyasalarda da yankı buldu. Altın ve petrol fiyatı arttı, dolar 33 lira 15 kuruşa çıkarken, borsa satış baskısı altında kaldı. Gram altın güne 2.610 Türk Lirası'ndan başladı.

Piyasalarda Fed ve Ortadoğu rüzgarı! 23 yılın en yüksek seviyesinde
01-08-2024 14:03
EshaHaber Gündem Haberler

Fed politika faizini yüzde 5.50 seviyesinde tutarak 23 yılın zirvesinde bırakmaya devam etti. Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyonun yüzde 2'ye doğru gerilemesi ve iş gücü piyasasındaki sakinliğin ardından eylül ayında faiz indiriminin gündeme gelebileceğini söyledi. Fed'in faiz indirimine işaret etmesiyle birlikte güç kazanmaya devam ediyor. Gram altın 2600 TL'nin üstüne çıktı.

Ortadoğu'da artan gerilim de güvenli limana olan talebi artırdı. Hamas lideri Haniye dün İran'da suikastle öldürüldü. İsrail Başbakanı Netanyahu, Haniye'nin adını geçirmedi ancak "İran'ın vekil güçlerine ağır bir darbe indirdik." dedi.

Ons altın, güne 2.442 dolar ile yatay bir başlangıç yaptı.

Gram ve çeyrek fiyatları, ons altının performansına paralel işlem gördü.

Gram altın, 2.610 Türk Lirası'ndan alıcı buldu. Çeyrek altın ise 4.270 Türk Lirası'ndan el değiştirdi.

GÜNCEL ALTIN SATIŞ FİYATLARI

* Gram altın satış fiyatı: 2.610,27 TL

* Çeyrek altın satış fiyatı: 4.270,00 TL

* Yarım altın satış fiyatı: 8.626,00 TL

* Tam altın satış fiyatı: 17.036,41 TL

* Cumhuriyet altını satış fiyatı: 17.199,00 TL

* Gremse altın satış fiyatı: 42.721,67 TL

* Ons altın satış fiyatı: 2.442,99 dolar

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:

“Burada asıl önemli olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları olacak. Bundan sonraki süreç içinde ‘indirim gelecek mi?’ bunu göreceğiz. Şu an sürpriz yok, beklenen oldu. Piyasaların etkilenmesini beklemiyorum. Faiz indirimleriyle ilgili farklı bir düşünce açıklarlarsa ki ben böyle bir ihtimali beklemiyorum. Fed beklentileri bozmamaya çalışacaktır.

Faiz indirimi ihtimalleri eylül ve kasım olarak görülüyor. Bence Fed eylül değil de kasım ayında faiz indirimine gidebilir. Son zamanlarda petrol fiyatlarının aşağı gelmesiyle enflasyonda beklenenin üzerinde düşüş gerçekleşebilir. Enflasyon verisi ABD’de gelecekte faiz indirimleri konusunda beklentileri artırabilir. Şu an için en büyük tedirginlik Körfez’de savaşın yayılma riskidir.

‘PETROLDE YÜKSELİŞ GÖREBİLİRİZ’

Son olarak Hamas sorumlusunun öldürülmesiyle savaşın bölgeye yayılma riski artıyor. İsrail’in istediği de budur. Böyle bir durum olursa petrolde yükseliş görebiliriz. Bu da ABD’de enflasyonun daha da yükseleceği anlamına gelir. Şu anda en büyük risk ABD için jeopolitik risktir. İran’daki suikast için ABD ‘bizim bilgimiz yok’ dedi. Savaşın daha fazla yayılması ABD’nin işine gelmiyor.

Brent petrol, önceki üç günde yüzde 4,1 düştükten sonra varil başına 79 dolara inmişti. Suikast sonrasında 81 doların üzerine çıktı.

‘ALTINDA YENİ REKORLARI GÖREBİLİRİZ’

Merkez Bankaları altın almaya devam ediyor. Alımların devam etmesinin sebebi jeopolitik risklerdir. Eğer jeopolitik riskler artarsa altında yeni rekorları görebiliriz.

Jeopolitik riskler artarsa altında toparlanma devam edebilir. Buna bağlı olarak gram altında yukarı yönlü hareketler söz konusu olabilir.

DOLARIN GÖZÜ DE ORTADOĞU’DA

Ortadoğu'da yaşanan gerilimin şiddeti ve doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasıyla birlikte 33 TL'nin üstüne yerleşen dolar kuru bugüne 33,17 TL'den başladı. Euro/TL ise 36,02 TL'den başladı.

Dolar/TL kuru temmuz ayında yüzde 1,56 değer kazandı. Doların başlıca 6 para birimine karşı değerine ölçen DXY endeksi ise temmuz ayında yüzde 1,66 değer kaybetti.

Dolar/TL kurunun yükselişinde eylül ayı için dillendirilmeye başlanan erken faiz indirimleri ve Ortadoğu'daki karışıklık etkili oldu.

DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Ekonomist Hikmet Baydar doların seyrine ilişkin ise şu tahminlerde bulundu:

Faiz kararında sürpriz olmadığı için bu doları etkilemez. Asıl Avrupa’da bir sıkıntı var. Almanya’nın büyümesi ekside. Avrupa için resesyon konuşuluyor. Bu durum doların daha güçlü kalmasına yol açıyor. ABD’nin borcu da bir yandan aldı başına gidiyor. Bu doları baskılıyor.

‘GLOBAL ANLAMDA DEĞER KAYBI BEKLİYORUM’

Borsa, altın gibi farklı enstrümanlara para kaymaya çalışıyor. Önümüzdeki dönem içerisinde doların kaybı faiz indirimleriyle birlikte artacaktır. Eylül ayından sonra global anlamda doların değer kaybetmesini bekliyorum.

DOLAR/TL’DE BEKLENTİLER NE?

İçeride ise yabancı yatırımcı girmeye devam ediyor. Merkez Bankası döviz alımını sonlandırırsa o zaman dolarda aşağı yönlü hareketleri görebiliriz. Yabancı girişi doların düşmesine yol açabilir.

Doların yönünü yabancı yatırımcının tavrı belirleyecek. Türkiye jeopolitik risklerden daha fazla etkilenebilme potansiyeline sahip. Bu yabancı yatırımcıyı ürkütebilir. Bu da dolarda alım dalgasına yol açabilir. Merkez Bankası temkinli ilerliyor. ‘Enflasyonda yükseliş yaşanırsa daha fazla tedbir alırız’ şeklinde açıklama yapıyor. Biz jeopolitik risklere yakınız. Türkiye bu risklerin içerisine girmezse doların yükselmesi söz konusu değildir.”

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ