Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi siyaset dünyasındaki önemli gelişmeleri ekrana taşımaya devam ediyor. Başkent Kulisi programının bu haftaki konuğu Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş.
Şeref Ateş'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Çoğu dost yurt dışına gittiğinde Yunus Emreleri görüyor. Yunus Emre Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti tarafından kurulan bir vakıftır. İlk yurt dışı temsilciliğimizi Bosna'da açtık. 66 ülkede merkezimiz var, merkez sayımızı 100'e çıkarmayı hedefliyoruz.
İsim olarak Yunus Emre Hazretlerini alması çok kıymetli. Ortak bir değer. Kanun çıkartıldığında Meclisteki herkesin kabul ettiği bir isim.
Zihin yabancıysa kendi vatandaşına dahi silah doğrultabilir.Gelin tanış olalım felsefesi ciltler alacak kadar geniştir. Yunus'un birinci felsefesi 'can'dır, ikincisi de 'refik' refakat edendir.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ NE YAPIYOR?
Birincisi Türkçeyi öğretmek. Dili öğrettiğinizde bütün kültür dünyanızı taşıyorsunuz. Herkes dil öğrenemeyebilir. İkincisi kültür-sanattır. İnsanlarla müziğimiz, güzel sanatlarımızı tanıtır ve onların sanatlarını alarak birlikte hareket etmeye çalışırız.
Çağdaş Türkiye'nin kazanımlarını, Türkiye'nin edebiyatçılarını bilim adamlarını anlatırız. Türk kültürüne dair değerler, Endonezya'da hala yaşıyor.
Kurumsal gelişim çok kıymetli. 85 merkezimiz var, 66 ülkede. Büyükelçilikler kıymetli ancak biz o ülkelerdeki insani ve sanatsal gelişmeleri takip ediyoruz. Endonezya'ya yıllardır uğraşıyorduk. Milyonlarca öğrencisi olan Şerif Üniversitesi'nde başladık. O kadar çok ilgi vardı ki. Bin beş yüz öğrenci Türkçe dil kurslarına başladı. Askerlere, astsubaylara Türkçe öğretiyoruz.
Özellikle Bursa'yı Türkiye'yi çok seviyorlar. Ancak ticaret hacmimiz çok düşük. Endonezya kültürel, sosyal ve dini olarak Türkiye'ye çok benziyor. Yakınlık nasıl olacak? Dil. Yine hakeza Latin Amerika'da da Yunus Emre'ye talep oldu. Şili'nin Ankara Büyükelçisinin talebi oldu.
Yunus Emre Enstitüleri vakıf olduğu için ya Üniversitelerde ya da bağımsız olarak çalışmalarını sürdürüyor.
"5 MİLYONDAN FAZLA İNSAN TÜRKÇE İLE MUHATAP OLDU"
Bizim vasıtamızla 5 milyon insan Türkçe ile muhatap oldu.
Yunus Emre iktidarın emperyal faaliyetlerinin aracıdır iftiraları atıldı. Ancak bizim öyle bir talebimiz yok. Dizi ihracatında da Türkiye büyük atılım yaptı. Bizim böyle bir planımız yok.
ELİF DİZİSİ İLE HATIRASI
Sadece Balkanlarda değil Endonezya'da çok fazla izleniyor.
Bosna Hersek'te Türkçe seçmeli ders olarak okutuluyor. Kantonlarla yönetilen Bosna için bu büyük bir başarı.
Bosna'ya yıllar önce gittiğimizde dedik ki kimi getirelim: Elif'i getirin dediler. Elif kim dedim? Öğrendim. Elif ve ailesiyle Bosna'ya gittik. 9-10 bin çocuk Elif için gelmişti.
"KİMİ GÖRSEK BİZE TAYYİP ERDOĞAN'I SORUYORLAR"
Cumhurbaşkanımızın tavırlarına hayran olan pek çok insan da Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Yurt dışında kimi görsek bize Tayyip Erdoğan'ı soruyorlar. Bu tür işer, bir dil öğrenme, sanat öğrenme sevmekle ilgili şeyler. Beklenti var. Özellikle Özbekistan, Kırgızistan ve diğer Türki Cumhuriyetlerde ortak hareket etme bilinci var. Çünkü Türkiye'nin kültürel değerleri çok kıymetli.
Editor : Haberpanelim