Fransa'da devam eden protestoların ortasında, ülke polisin şüphelilerin cep telefonları ve diğer cihazlardaki kameralarına, mikrofonlarına ve GPS'lerine uzaktan erişmesine izin verecek yeni bir yasa tasarısını kabul etti.
Le Monde gazetesinin haberine göre, yasa tasarısı Fransız halkı tarafından, polisin vatandaşlarının bulunduğu yere sınırsız erişimine izin veren bir "meraklılar" tüzüğü olarak eleştiriliyor.
Ayrıca polis, şüphelilerin video ve ses kayıtlarını almak için kamera ve mikrofonları etkinleştirebilecek. Tasarının sadece en az beş yıl hapis cezası gerektiren suçların şüphelileri için geçerli olacağı bildirilirken Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti yeni hükmün yılda sadece birkaç düzine vakayı etkileyeceğini iddia etti.
KİŞİLERİN BİLGİSİ OLMADAN ERİŞEBİLECEKLER!
Le Monde'da yer alan habere göre, dün yasa tasarısı üzerinde yapılan tartışmalar sırasında Fransız siyasetçiler, yasa tasarısı kapsamında yapılacak her türlü dinleme için yargıç onayını şart koşan ve dinleme süresini altı ayla sınırlayan bir değişiklik önergesi verdiler.
"Organize suçlar için polis bir cihazın sesine ve görüntüsüne erişebilir. Bu, herhangi bir bağlı cihaz için geçerlidir: telefon, hoparlör mikrofonu, bilgisayar kamerası, bir arabanın bilgisayar sistemi... hepsi ilgili kişilerin bilgisi olmadan," diyen Fransız savunuculuk grubu La Quadrature du Net, geçen ay Twitter'da yaptığı ve Gizmodo tarafından makineye çevrilen bir açıklamada şunları söyledi;
"Dijital araçların hayatımızdaki artan yeri göz önüne alındığında, biz farkında olmadan polis yardımcılarına dönüştürülmeleri ilkesini kabul etmek toplumlarımızda ciddi bir sorun teşkil etmektedir."
Fransa'da yangını körükleyecek çağrı! Ortalık yangın yeri
FRANSA'DAKİ PROTESTOLAR NASIL BAŞLAMIŞTI!
Geçtiğimiz ayın sonlarında, bir polis memuru tarafından vurularak öldürülen genç Nahel Merzouk'un ölümü üzerine Fransa'da protestolar başladı. Protestolar ülkeyi kasıp kavurdu ve göstericiler sık sık polisle çatıştı.
Tasarının kabulü, bu protestolar yaklaşık iki haftadır devam ederken gerçekleşti. Macron ayrıca protestocuların TikTok, Snapchat ve Telegram gibi uygulamalarda çekim yaptıklarını, paylaşımlarda bulunduklarını ve örgütlendiklerini iddia ederek sosyal medya platformlarını kapatmakla tehdit etti.
Editor : Eshahaber