Esha tv
EshaTv

RTÜK'ten Netflix, MUBİ ve BLU TV’ye idari yaptırım kararı

Son dakika haberine göre Radyo ve Televizyon Üst Kurulu “Sosis Partisi” filminden NETFLİX'e, 'Climax' filmi nedeniyle de BLU TV ve MUBI'ye idari yaptırım kararı aldı.

RTÜK'ten Netflix, MUBİ ve BLU TV’ye idari yaptırım kararı
31-07-2024 16:03
EshaHaber Gündem Haberler

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, “internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformları”nı yakından takip ediyor. 

Lisanslama adımından sonra denetim süreçlerini işleten RTÜK, haftalık olağan toplantısında abonelik sistemiyle yayın yapan seç-izle platformlarına dair hazırlanan izleme raporlarını gündemine aldı.

“Sosis Partisi” NETFLİX”ten de çıkacak.

Geçen haftaki toplantısında bir animasyon film olmasına rağmen ahlak dışı içeriğiyle tepki çeken “Sosis Partisi” isimli yapım için Prime Video’ya yaptırım uygulayarak söz konusu film katalogdan çıkarılmıştı.

Yapılan inceleme sonucunda filmin NETFLİX’te de bulunduğunu tespit eden Üst Kurul, aynı yaptırımı bu platforma da uyguladı.

RTÜK’ün gerekçesi, "Sosis Partisi" isimli filmin bütününde yoğun olarak hikaye edilen cinsel içerikli sahnelerin 6112 sayılı Kanun'da yer alan "Yayın hizmetleri, .. Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmüne aykırılık teşkil etmesi oldu.

“CLİMAX” hem MUBI’YE hem de BLU TV’ye yaptırım getirdi.

BLU TV ve MUBI’de yayınlanan Fransa ve Belçika ortak yapımlı, "Climax" filmi de rapora konu oldu. 

RTÜK, filmin birçok sahnesinde bilhassa şiddet ve cinselliğin açık bir şekilde tasvir edildiği, cinselliğin ensest ve eşcinsellik boyutuyla kurgulanmış şeklinin ekrana getirildiği, sigara-alkol-uyuşturucu-LSD, argo dil kullanımı ve müstehcenliğin filmin her sahnesinde ön plana çıkarıldığını tespit etti.

Kurul toplantısında, filmin genel ahlak ve aile yapısının korunması ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek her iki yayın platformuna da üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ