Google İle Katkıda Bulun. TÜMÜ
Dünya

Rusya'nın Kiev'e saldırılarında kentteki barajın durumu gündeme geldi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yoğun bombardımanlarında başkent Kiev'deki baraj ve hidroelektrik santrali yakınlarının da isabet alması, rezervuarındaki milyonlarca metreküp suyun kente olası etkilerini gündeme getirdi.

Rusya'nın Kiev'e saldırılarında kentteki barajın durumu gündeme geldi
28-08-2024 13:53
Ankara

Rusya'nın, Ukrayna'ya 26 Ağustos'ta başlattığı saldırılar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e göre, bugüne dek maruz kaldıkları en yoğun bombardımanlardan biri oldu.

Rus ordusu uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah ve silahlı insansız hava araçlarıyla Ukrayna'nın enerji altyapısına odaklandı.

Zelenskiy, ülkenin enerji sisteminde ağır hasar meydana geldiğini açıklarken Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko, enerji sistemindeki durumun "ağır" olduğunu vurguladı.

Kiev'de iki enerji tesisinin hasar almasıyla elektrik kesintileri artarken Kiev Hidroelektrik Santrali'nin yakınında bulunan barajın etrafındaki yolda yangın çıktığı görüldü.

Ukraynalı yetkililer santralin doğrudan hasar almadığını duyururken Ukrayna basınında çıkan bazı haberlerde ise küçük hasarların meydana geldiği iddia edildi.

Enerji altyapısına yönelik saldırılar Ukrayna'da özellikle Kiev'in kuzeyindeki barajın durumunu gündeme getirdi.

Kiev Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Başkent Kiev'e 20 kilometre uzaklıkta ve kuzeyde Dinyeper Nehri üzerinde yer alan baraj ve santral, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde inşa edildi. Söz konusu yapı, 1960'lı yıllarda en hızlı inşa edilen tesislerden biri olarak da kayıtlara geçti.

Yaklaşık 40 metre yükseklik ve 288 metre uzunluğu sahip olan Kiev Barajı, ülkenin Dnipro, Kakhovka ve Kaniv'deki barajlarıyla birlikte en büyükler arasında yer alıyor.

Kiev'in çevre yerleşimleri için önemli bir su ve enerji kaynağı durumundaki baraj, taşkın ve diğer doğal afetlere karşı büyük güvence oluşturuyor.

Kiev Barajı, su hacmi açısından 3,7 kilometreküple ülkenin en büyük üçüncü su kaynağı olarak biliniyor.

1996'da kapsamlı bir yenilemeden geçen hidroelektrik santrali, 440 megavat kurulu kapasitesiyle Ukrayna'nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kakhovka Barajı vakası

Kiev Barajı ile Hidroelektrik Santrali yakınlarının son saldırılarda hedef alınması, Haziran 2023'te Ukrayna'nın Herson bölgesindeki Kakhovka Hidroelektrik Santrali'nin bombalanarak yıkılmasını akıllara getirdi.

Ukrayna'nın Herson bölgesinde bulunan ancak Rusların kontrolünde olan baraj bombalanarak büyük hasar gördü.

Ukrayna ordusu barajın vurulmasından Rusya'yı sorumlu tutarken Moskova'daki yetkililer, Ukrayna'yı tesise sabotaj yapmakla suçladı. Çok sayıda yerleşim yerinin sular altında kaldığı olayda, yaklaşık 3 bin kişi tahliye edildi.

Baraj sularının serbest kalması hayatı olumsuz etkileyebilir

Ülkenin en büyük rezervuarlarından birine sahip Kiev Barajı'nın suyunun olası bir saldırı nedeniyle serbest kalması, başkent Kiev'in ortasından geçen Dinyeper Nehri'nin su seviyesinin hızla yükselmesine neden olacak.

Böylesi bir durumun, savaştan önce yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip başkentin merkezinde büyük bir taşkına neden olup olmayacağı konusunda net öngörüler bulunmuyor.

Öte yandan, santralin üretim kapasitesini kaybetmesi, Kiev'in ısınmadan sanayiye hemen her alanda yaşamsal öneme sahip elektrik enerjisinden yoksun kalmasını gündeme getirecek.

Ukrayna makamlarının henüz söz konusu senaryo üzerinde karamsar konuşmalar yapmaması, kentin ve özellikle stratejik tesislerin Batılı devletler tarafından verilen hava savunma sistemleriyle korunmasına bağlanıyor.

Ancak hava savunma sistemlerinin çok yoğun saldırılarda fırlatılan füzelerin karşılanmasında fire vermesi, Ukrayna açısından askeri tedbirlerin artırılmasını gerekli kılıyor.

Kaynak: AA

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ