Birçok ürünün ilk hasadının yapıldığı Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altına yetiştirilen kayısı ağaçları çağlalarını verdi. Bu yıl kış mevsiminin sert geçmesi nedeniyle soğuklamasını istenilen düzeyde alan kayısı ağaçları beklentinin üzerinde meyve tuttu. İlçeye bağlı Kocahasanlı Mahallesi'ndeki seralarında kayısı yetiştiren Kil ailesinin bahçesinde ise ilk hasat gerçekleştirildi. Hasadın yapılmasının ardından çiftçiye destek amaçlı ilk bir kilogramı 500 TL'den alıcı buldu.
2 dekar alanda kayısı seralarının olduğunu belirten İlyas Kil, " Türkiye'de ilk turfanda kayısıyı bu bölgede yetiştiriyoruz. Çok şükür geçen sene de aynı tarihte çağlayı hasada sunduk, bu sene de aynı oldu. Kayısı çağlası erik ve bademden sonra rağbet görmeye başladı. Şu anda Türkiye pazarında 3 senedir rağbet görüyor. Geçen sene yurt dışına da gitti. Çok şükür memnunuz" dedi.
"KATAR, DUBAİ VE AVRUPA'YA GİDİYOR"Daha
önce açıkta kayısı üretimi yaptıklarını 4
yıldır ise örtü
altında sürdürdüklerini anımsatan Kil, "Bu sene verim de iyi. Geçen sene bu verimi yakalayamadık. Çünkü kayısının
belli bir
zamanda soğuklaması lazım. Bu sene
çok iyi oldu, soğuklamasını iyi aldı, verimi güzel. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai
gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa'ya gidiyor. Turfanda olunca fiyatlar hem alan satıcı
için hem de bizim için
memnun edici"
diye konuştu.
"İLK 1 KİLOGRAMI 500 TL'DEN ALDIK"Meyve
alım satımı yaptığını aktaran
Abdullah Aykut ise, "Genellikle turfanda hasat
döneminde yeni dünya ve kayısı da bu bölgede çalışıyoruz. Kayısı çağlasının ilk
hasadı olduğu için ilk 1 kilogramını 500 TL'den aldık, çiftimize destek
olsun diye. İnşallah ilk hasadı yaptığımız için güzel geçer" ifadelerini kullandı.
"ÖRTÜ ALTI İLE HASADI 70 GÜN ÖNE ALDIK"Kendi takiplerinde örtü altına kayısı üretimi yapıldığına
dikkat çeken Ziraat Mühendisi
Emine Yaman Kulu da, "Açık alanda da
üretim yapıyoruz. Fakat biz örtü altına hasadı 70
gün öne aldık.
Burada bizim işlemlerimiz Kasım
ayında başlıyor. Budama ile başlıyoruz, bakım ve besleme ile
devam ediyoruz. Şu an ara
ürün olarak çağla hasat ediyoruz. Ana ürün olarak kayısıyı da bir ay sonra hasat yapacağız. Biz burada örtü altında kayısı
dışında üzüm, dut ve erik üretimi de yapıyoruz. Yani bir nevi
Akdeniz iklimini burada değerlendiriyoruz. Üretimde önceliğimiz insan sağlığı bunun için de bambus arısı ile
doğal arılardan faydalanıyoruz. 12 ay 4 mevsim üretimi devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.
İhlas
Haber Ajansı /
Halil İbrahim Varlı - Ekonomi
Türk Lirası, Türkiye, Mersin, Hasat, Ekonomi, Güncel, Haberler
Editor : Esha Haber