Esha tv
Politika

Son dakika: 17 anlaşma imzalandı! Erdoğan ile Sisi'den son dakika açıklamaları...

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle, resmi ziyaret kapsamında Ankara'ya geldi. İki lider çeşitli konularda 17 anlaşma imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Son dakika: 17 anlaşma imzalandı! Erdoğan ile Sisi'den son dakika açıklamaları...
04-09-2024 17:47
    

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'yle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. 

Yapılan görüşmelerin ardından iki ülke arasında 17 anlaşmaya imza atıldı.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenliyor. 

Konuşmasında Gazze konusunda Mısır ile Türkiye'nin ortak tavır sergilediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık" dedi.

"DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Erdoğan'ın açıklamalarından satı başları şu şekilde;

Kahire ziyaretim ilişkilerimizde dönüm noktası oldu. Mısırlara ortak geçmişe sahibiz. Önümüzdeki sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Ülkelerimiz arasındaki köklü ilişkilerimizi sürekli güçlendiriyoruz.

Mısır'la ilişkileri ileriye taşıyoruz. Doğal gaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısır'la enerji iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Hedef 15 milyar dolarlık ticari hacim.

İş adamlarımız 3 milyar dolara yakın yatırımlarıyla Mısır ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Mısırlı yatırımcıları da ülkemize bekliyoruz.

"ÖLEN HER MASUMUN SORUMLUSU İSRAİL VE DESTEKÇİLERİDİR"

Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık.

Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahip. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor. Gazze'ye yardımların yüzde 32'si Türkiye'den gitti.

Türk Kızılayı ile AFAD ile iş birliği içinde hareket eden Mısır makamlarına teşekkür ediyorum. İsrail, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek işlediği suçlara yenisini ekliyor. İsrail yönetimi bomba yağdırarak kıramadığı direniş azmini, Filistin halkını açlığa, susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalışmaktadır.

Ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir. Mısır müzakerelere arabuluculuk yapıyor. Biz de bu sürece Dışişleri Bakanlığımız ve MİT ile destek veriyoruz ancak İsrail tarafının engelleyici tutumu devam ediyor.

"NETANYAHU'NUN MISIR'A YÖNELİK İTHAMLARINI REDDEDİYORUZ"

Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi çok net söylemek isterim. İsrail üzerindeki baskıların artırılması noktasında da elimizden geleni yaptık. Güney Afrika'nın UAD'da açtığı davaya müdahillik başvurumuzu ilettik.

Gazze'de suç işleyen İsraillilerin mahkemelerde hesap vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 41 bin masum insanın katillerinin yeri meclis kürsüleri değil, mahkeme salonlarıdır. Bazı ülkeler hala İsrail'e kayıtsız destek sağlayarak işlenen suçlara ortak oluyorlar.

SİSİ: TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDAKİ YAKINLAŞMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

İşte Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin açıklamalarından satır başları:

Sözümün başında bana karşı gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederim. Birçok alanda ortak adım atma kararı aldık. İki ülke arasındaki ticaretin artırılması ortak hedefimiz arasında.

Türk yatırımcılara sunduğumuz olanaklar da önemli husustur. Gazze'ye gönderilen yardımları ulaştırmak için elimizden geleni yapmaktayız.

Suriye meselesini de ele aldık. Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz.

Suriye'nin toprak bütünlüğü kapsamında sorunların çözülmesini ele aldık.

12 YIL SONRA GELEN TARİHİ ZİYARET

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bugün Türkiye'ye ilk kez resmi ziyarette bulundu. Bu,12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Sisi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi tören düzenlendi.

Karşılama heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.

SİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara'ya gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada "Bugünkü ziyaretim ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki Kahire ziyareti, iki ülke arasında yeni bir dostluk ve işbirliği başlatma iradesini yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ