Esha tv
Politika

Son Dakika.... Erdoğan'dan muhalefete sert tepki: Onları siyasi mevta haline getireceğiz!

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii'nin açılış töreninde Diyanet İşleri Başkanlığını kapatacağını söyleyen muhalefete sert tepki gösterdi.

Son Dakika.... Erdoğan'dan muhalefete sert tepki: Onları siyasi mevta haline getireceğiz!
21-04-2023 15:32

Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ibadete açılacak

GALERİNİN DEVAMI <p>Cami, 21 Nisan'da <a href=Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla cemaat ile buluşacak.

"><p>İstanbul Vakıflar 1. Bölge <a href=Müdürü Hayrullah Çelebi, hazırlıkları devam eden caminin restorasyon sürecini AA muhabirine anlattı.

"><p>Vakıflar <a href=Genel Müdürlüğünün restorasyonu devam eden camileri ilkesel olarak ibadete ve ziyarete kapatmadığını söyleyen Çelebi, "Sultanahmet Camii'nde de 5 yıl boyunca sadece 5 ay kadar kapalı kalma durumu oldu.

"><p>Bunun sebebi de camiinin içerisine kurulan ve <a href=sonra sökülen çelik platformdan dolayı. Onun dışındaki zamanda, sınırlı kapasite de olsa hizmet vermeye devam edildi." dedi.

"><p>Çelebi, restorasyon süreçlerinde öncelikli olarak yapıların güvenliği ile statiğine baktıklarını aktararak, deprem güvenliği açısından beton duvarların bütün kontrollerini, zemin etütlerini ve minarenin statik kontrollerini yaptık.

"><p>3 minaremizde bir sıkıntı <a href=tespit edildi. Hızlı bir şekilde onaylı kurul projelerini alarak, bu minarelerin taşları tek tek sökülüp uygun bakım ve onarımları yapıldı. Tekrar aynı şekilde uygun yöntemle minare kurum işlemleri tamamlandı." diye konuştu.

"><p>İç mekan çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:</p><p>alanı önce çelik ayaklarla, çelik profillerle kapattık. Daha sonra bunun üstündeki çalışmalarımız, kubbede kalem işleri, altın varak işlemleri, taş temizliği, pencerelerdeki detaylar, çimentodan arındırma işlemleri şeklinde devam etti. Cami içerisinde tüm aydınlatma ve elektrik aksamlarının hepsini değiştirdik. İçeride bulunan tüm avizeleri tek tek sökerek, kendi laboratuvarlarımızda, bakım, onarımlarını yaptık.

"><p>Ortada bulunan <a href=büyük avizede, temizlik esnasında 1835 damgasına rastladık ki bu, avizelerin 2. Mahmut döneminde yapıldığını bize gösteriyor. Yine caminin üzerini kaplayan yarım kubbesi, çevre kubbesi ve ana kubbenin üzerindeki tüm kaplama örtülerinin hepsini değiştirdik. Sultanahmet Camii mimarı Sedefkar Mehmet Ağa aynı zamanda camideki ahşap işlerin, kepenklerin ustalığını yapmış. Bunların da marangozhanemizde tüm bakım, onarımlarını tamamladık.

"><p>Daha sonra avlulu revakta, <a href=yaklaşık 5 bin tane mermer blok, tek tek numaralandırarak yerlerinden kaldırıp, uygun durumu getirilip, işlemleri yapıldıktan sonra yerlerine yerleştirildi."

"><p>Hayrullah Çelebi, Sultanahmet Camii'yi <a href=tarihi açıdan önemli kılan özelliklerden birisinin de çinileri olduğuna değinerek, "İçerisinde 20 bini aşkın özgün İznik çinilerini barındırmakta. Bunların tüm bakımları yapıldı. İnşallah bir dahaki restorasyonuna kadar Sultanahmet Camii kapanmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

">

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii'nin açılış törenine katıldı.

Açılış töreninde Diyanet İşleri Başkanlığını kapatacağını söyleyen muhalefete sert tepki gösteren Erdoğan, "Muhalefete gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracakmış, 14 Mayıs bunların sonu olmalı. Kardeşlerim tabii ki 'yuh' yetmez. Gece gündüz çalışacağız ve onları siyasi menvta haline getireceğiz." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Çok farklı bir mekandayız ve bu mekanda Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Ne mutlu bizlere ki bu restorasyon çalışmalarını anlamlı günde bitirdik ve bugün de Cuma gününe isabet eden Ramazan Bayramı vesilesiyle iki bayramı bir arada yaşadık.

Bugün Cuma namazımızı Sultanahmet Camii'mizde eda ettik. 

Sultanahmet Camii İstanbul'un en önemli sembolüdür. İstanbul'un merkezindeki bu bölgeyi korumamız gerekiyor. Ata yadigarı eserleri korumak, kollamak, yaşatmak bizim en başta gelen görevimizdir.

MUHALEFETE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TEPKİSİ!

Bu güzel çalışmada emeği geçenleri başta Bakanım olmak üzere hepsini milletim adına tebrik ediyorum. Sultanahmet Cami İstanbul'un en önemli sembollerinden biridir, hatta belki de ilkidir. Burası sadece bir cami değil, medresesi, kasrı, arastası, hamamı, çeşmesi, sebili ve birçok birimiyle burası kelimenin tam bir anlamıyla külliyedir. İstanbul'un merkezi konumundaki bu bölgeyi kuruluşundaki bütünlüğü muhafaza etmemiz gerekiyor. Ata yadigarı eserleri korumak kollamak bizim en başta gelen görevimizdir. Muhalefet ne diyor, gelince Diyanet'i kaldıracaklarmış. Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye birşey kuracaklarmış.

"SİYASİ MEVTA HALİNE GETİRECEĞİZ"

Yuh yetmez, 14 Mayıs'a kadar gece gündüz çalışacağız ve onları siyasi mevta haline getireceğiz. Terör örgütüyle el ele olanlardan başka bir şey beklenebilir mi? 14 Mayıs bunların sonu olmalı. Hükümetlerimiz döneminde sınırlarımız içinde dışındaki ecdad emanetine biz sahip çıktık.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ