Esha tv
Dünya

Son dakika haberi: Maymun Çiçeği, Pakistan'da da görüldü

Maymun Çiçeği (mpox) virüsünün, hızla yayıldığı açıklanan yeni varyantı Afrika dışında ilk kez İsveç'te görülmüştü. Bu sabah Pakistanlı yetkililer, BAE dönüşü 3 vatandaşların da Maymun Çiçeği virüsü tespit ettiklerini açıkladı.

Son dakika haberi: Maymun Çiçeği, Pakistan'da da görüldü
16-08-2024 10:28

Pakistan'ın kuzeyindeki Hayber Pahtunhva eyaletinin sağlık yetkilileri, ülkede Maymun Çiçeği (mpox) virüsüne yakalanan 3 hasta tespit ettiklerini açıkladı.

Yetkililer, söz konusu hastalarda enfeksiyonun, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dönüşü tespit edildiğini söyledi.

YENİ VARYANTI MI İNCELEME SONUCU BELLİ OLACAK

Maymun Çiçeği, Pakistan'da ilk kez görülmüyor. Daha önceki yıllarda da ülkede bu virüse yakalanan insanlar olmuştu.

Virüs tespit edilen bu 3 Pakistanlının, hastalığın hızla yayılan yeni varyantına mı yakalandığı net değil.

3 hastadan alınan numuneler, teyit için başkent İslamabad'daki Ulusal Sağlık Enstitüsüne gönderildi; hafif semptomlar gösteren 3 hasta ise karantinaya alındı.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği virüsü öldürücü mü?Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği virüsü öldürücü mü?

MPOX, AVRUPA'DA: MAYMUN ÇİÇEĞİ'NİN YENİ VARYANTI DAHA TEHLİKELİ

Maymun Çiçeği (mpox) virüsü, Afrika'da yıllardır var ve bağışıklığı zayıf insanlarda ölümlere yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) iki sene önce de "mpox" için acil durum ilanı yapmış ancak aşılama ve salgınla mücadeleyle virüs bastırılmıştı.

Bu sene ise mpox, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde değişime uğrayarak yeni bir varyant üretti. Uzmanlar, bu yeni varyantın çok daha hızlı yayıldığını ve daha ölümcül olabileceğini söylüyor.

Özellikle sıkı temas ve cinsel ilişkiyle yayılan bu varyant, Afrika kıtası dışından ilk kez İsveç'te görüldü. İsveç makamları, mpox'un yeni varyantının ülkelerinde tespit edildiğini doğruladı.

Bir ülke resmen doğruladı! Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradıBir ülke resmen doğruladı! Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı

DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki vakaların yakın ülkelere yayılmasının ardından Afrika'daki salgını, en yüksek alarm seviyesi olan "uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu" ilan etmişti. Mevcut salgının Ocak 2023'te başlamasından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çoğunluğu çocuklar arasında olmak üzere 27 bin vaka ve 1000'den fazla ölüm meydana geldi.

YAKIN TEMASLA BULAŞIYOR; HİJYENE DİKKAT

Virüs özellikle, uzun süreli yakın temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Mpox'un Kovid-19 gibi havadan bulaştığına dair bir bilgi yok ama uzmanlar dikkatli ve hijyenli olmakta fayda olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğindeUzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğinde

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ